• Študenti „TIKali“

          • Blíži sa súvislá prax našich študentov, a preto sme s animátormi z 3.CLV zamierili do turistického informačného centra v Modre. Nakoľko aj toto môže byť náplňou ich práce po ukončení štúdia na našej škole, animátori sa dozvedeli niečo o práci v centre, ktoré ročne privíta viac ako 1000 návštevníkov. 

            Veľká vďaka patrí referentovi TIKu pánovi Mgr. Jakubovi Malíkovi, ktorý nás veľmi ochotne zasvätil do svojej práce a poskytol študentom propagačné materiály o Modre a okolí. 

            Klára, Nina, Maťa, Róbert a Tomáš sa pristavili aj pri rozprávkových keramických kachliciach, ktorých inštaláciu dokončili majstri keramikári Jan Vigľaš, Marián Liška, Igor Mesík v júli minulého roku v modranskej komunitnej záhrade. Ak si nájdete čas, vráťte sa do detstva a skúste uhádnuť, ktoré rozprávky sú na kachliciach zobrazené (komunitnú záhradu nájdete na Štúrovej 59).

             

            Mgr. Soňa Trojanovská

             

          • Literárny festival PoČítame s Ukrajinou

          • Pod záštitou Literárneho informačného centra sa v dňoch 21.-22. marca 2022 na Strednej odbornej škole pedagogickej konal literárny festival PoČítame s Ukrajinou. Počas dvoch dní sa  interaktívneho podujatia spájajúceho viaceré druhy umenia zúčastnili žiačky a žiaci všetkých tried. Krásne tóny violončela otvorili náš školský festival. Naše recitátorky predniesli texty starších aj súčasných ukrajinských autorov v slovenskom a českom preklade. Dozvedeli sme sa o významných ukrajinských spisovateľoch, ich tvorbe, živote, zaujímavostiach a v neposlednom rade o ich priamych reakciách na súčasný vojnový konflikt. Niektoré zo súčasných literárnych textov, ktoré odzneli, neboli dokonca ešte ani publikované. Vypočuli sme si ukážku ukrajinskej hymny v podaní symfonických orchestrov, pozreli video o krutostiach páchaných na Ukrajine v minulosti aj teraz a podujatie ukončili aktuálnou piesňou Nevzdám se, vyjadrujúcou nezlomné gesto umelcov z okolitých krajín. Všetci zúčastnení žiaci mali možnosť napísať odkaz ich ukrajinským rovesníkom, alebo reakciu na vojnu v susednej krajine. Našu veľkú podporu Ukrajine sme vyjadrili aj modro-žltým oblečením počas dvoch dní konania školského festivalu. Podujatie pripravil a zorganizoval PaedDr. Adam Herceg v spolupráci s Mgr. Martinou Pukančíkovou. 

          • Hviezdoslavov Kubín 2022 – Rabčanová a Sovičová na stupni víťazov

          • Takmer dva mesiace príprav. Hodiny venované učeniu sa textov. Pravidelné cvičné recitácie a úpravy textov a prednesu. To je v skratke snaha, ktorá umožnila našim študentkám zapojiť sa do ďalšej recitačnej súťaže.  

            Celoštátnej recitačnej súťaže v umeleckom prednese sa zúčastnili štyri naše recitátorky. Michaela Opluštilová s textom od D. Ferkovej Tanec pre Lucie Frey, Laura Pšenicová súťažila s prozaickým textom od Z. Šulajovej Džínsový denník, Liliana Sovičová s povesťou od M. Kohna Roráty a Leona Rabčanová s prózou od V. Kostelanskeho Horím. Na súťaž sa rovnako pripravovala aj piata naša recitátorka Andrea Zámečníková, no súťaže sa, žiaľ, nemohla zúčastniť. Recitátorky pripravoval A. Herceg. 

            Okresné kolo 68. ročníka Hviezdoslavovho Kubína sa uskutočnilo 22. 2. 2022 v bratislavskom V-klube na Námestí SNP. Súťaž recitátorov z okresov Bratislava I. – V., Malacky, Senec a Pezinok priniesla silnú konkurenciu a výborné výkony našich študentiek. Tým sa podarilo v pravý čas dostať zo seba maximum, a to nielen v hlasovej technike, ale aj v umeleckom prednese textu. Okrem dlhých potleskov v sále a spokojnosti na ich tvárach sa dievčatá dostali i na stupne víťazov v IV. kategórii prózy. Tretie miesto, a k tomu mimoriadnu pochvalu poroty za výborný umelecký prednes v slovenskom jazyku pre recitátorku s iným materinským jazykom ako slovenčinou, si odniesla Leona Rabčanová. Druhé miesto za kvalitný výkon – a to pri svojej súťažnej premiére ! – si odniesla Liliana Sovičová. V ich súťažnej IV. kategórii prvé miesto udelené nebolo, a tak Leona i Liliana zostali, hoci tesne, na nepostupových miestach.  

            Liliane, Leone a tiež Laure a Michaele gratulujeme, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.  

             

            PaedDr. Adam Herceg 

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
        • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
        • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
        • 162 787
        • 2020678693
        • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
        • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
        • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
      • Prihlásenie

    !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');