• Projekt "Educate 2019"
          • Projekt "Educate 2019"

          • Tradične v januári naša škola privítala dvoch lektorov v rámci programu s názvom Educate. Tento rok sa k nám dostali študenti z Indonézie a Thajska. Žiačky zo IV. A a IV. B  si počas štyroch dní rozšírili svoje obzory o poznatky z kultúry týchto exotických krajín. Dozvedeli sa, aké typické jedlá ochutnať, ktoré miesta v ich krajinách stoja za to ich navštíviť a ako žijú mladí ľudia na druhom konci sveta. Okrem toho si mohli otestovať svoju angličtinu a komunikovať v cudzom jazyku. Nie vždy to bolo jednoduché, ale aj napriek tomu získali podnetné nové zážitky. Posledný deň lektori stručne predstavili svoj domov aj našim tretiačkam a tretiakovi. Že boli spokojní, vidíte aj na fotke.

            Mgr. Martina Pukančíková

        • Zbierka "Otvor  srdce, daruj knihu 2018"
          • Zbierka "Otvor  srdce, daruj knihu 2018"

          • V predvianočnom týždni sme sa zapojili do charitatívnej akcie Otvor srdce, daruj knihu. V rámci nej sa obdarovalo tento rok 276 detí zo sociálne slabých pomerov v celkovej sume 2671 EUR. Medzi „vianočných škriatkov“, ktorí darovali knihy, sme sa pridali aj my. V škole sme urobili zbierku, v ktorej sa vyzbieralo 80,12 EUR. (1.A: 33,19€; 1.BV: 6,80€ + kúpili knihu; 2.BV: 2,90€; 2.A: 7,06€; 3.LV: 4,77€; 3.A: 10€; 3.B: 9,80€; 4.A: 1,60€; 4.BV: 4€). Trieda 1.A navyše darovala aj svoj výťažok zo školského vianočného bazáru. Veľmi pekne v mene obdarovaných detí ďakujeme.

            Radosť sme urobili knihami ako napr. Dám ti aj slnko, Oblak a veľryba, Vlčia princezná, Malý vedec, alebo aj Najnapínavejšie experimenty. Navyše naše študentky v kníhkupectve Folly knihy pre deti zabalili. Akciu Otvor srdce, daruj knihu zastrešuje v regióne KN Revia.

                                                                                                    A. Herceg

        • Úspech E. Vařákovej vo fotosúťaži
          • Úspech E. Vařákovej vo fotosúťaži

          • Do fotosúťaže Dedičstvo Európy, ktorú organizovala Europe Direct Senica, patriaca do siete informačných kancelárií Európskej komisie, sa zapojili dve naše študentky – V. Danielová a E. Vařáková. Obe poslali výber svojich autorských fotografií tematicky spojených s témou súťaže. Úspešné boli v hodnotení odbornou komisiou fotografie Ester Vařákovej, ktorá získala čestné uznanie. Fotografie oboch študentiek, Ester i Viktórie, sa dostali aj medzi vystavované snímky na výstave Dedičstvo Európy v Senici, ktorá je prístupná v Senici v mesiacoch december a január. Zapojenie do súťaže pre študentky pripravil PaedDr. A. Herceg. Gratulujeme!

            Reportáž z vernisáže nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=naRX3ub24GQ

             

        • Spomienka na 120. výročie narodenia J. Smreka
          • Spomienka na 120. výročie narodenia J. Smreka

          • Dňa 14. 12. 2018 si študenti SOŠ pedagogickej z 3. ročníka spoločne s učiteľom dejepisu a slovenčiny a literatúry PaedDr. A. Hercegom položením venca k pamätnej tabuli a prednesom veršov pripomenuli 120. výročie narodenia nášho absolventa, básnika, vydavateľa a redaktora Jána Čieteka - Smreka, ktorý sa narodil 16. 12. 1898 a v r. 1921 maturoval na našej škole, ktorá v tých časoch niesla názov Masarykov I. štátny československý učiteľský ústav v Modre.

            Pri tejto príležitosti nám adresoval pozdrav aj syn Jána Smreka, pán Ivan Čietek, ktorý sa spomienky nemohol zúčastniť. Preto odznel jeho odkaz, v ktorom sa poďakoval všetkým, ktorí milú spomienku pripravili a ďalej uviedol, že si veľmi váži takto prejavený vzťah k jeho otcovi i  k histórii školy a poprial všetkým veľa šťastia a úspechov.

            Veniec na spomienku vyrobila študentka Vanesa Matiašková, za čo jej ďakujeme.

          • Čítačka a diskusia so spisovateľkou V. Rozenbergovou

          • V škole sme 13. 12. 2018 privítali jednu z finalistiek literárnej ceny Anasoft litera, pani Vandu Rozenbergovú. Spisovateľka sa žiakom 2. BV a 3.LV predstavila v autorskom čítaní z knihy Muž z jamy a deti z lásky a tiež z knihy pre deti Websterovci. Čítanie bolo doplnené o diskusiu, ktorú moderoval slovenčinár A. Herceg. Žiaci sa tak dozvedeli nielen o jej tvorbe, literatúre, ale aj zaujímavosti o samotnej autorke, či o jej obľúbených knihách a autoroch. Na záver sme vylosovali jednu študentku, ktorá bola odmenená knihou s venovaním od autorky.

            Článok o podujatí je publikovaní v školskom časopise č. 1 / 2018.

        • Beniakove Chynorany 2018
          • Beniakove Chynorany 2018

          • Na výberovom kole recitačnej súťaže poézie Beniakove Chynorany 2018 našu školu reprezentovali dve študentky z prvého ročníka B. Šimková a V. Kardošová, ktoré sa pripravovali s PaedDr. A. Hercegom. Výberové kolo sa uskutočnilo v Bratislave, v priestoroch bývalého V-klubu. Súťažiacich privítal na úvod riaditeľ súťaže, pán Krajčík. Súťažilo sa v troch vekových kategóriách – I. do 16 rokov, II. do 19 rokov, III. dospelí. Obe naše recitátorky sa predstaviliv I. kategórii. Beata recitovala báseň Reč od J. Smreka a Viktória výber z básne R. Dilonga Konvália. Obe recitátorky podali kvalitné výkony, no na postup do celoslovenského finále, kam postupovali iba víťazi, to nestačilo.

            Ďakujeme im za reprezentáciu školy a za čas, ktorý venovali príprave.

        • S hovorcom Charty ´77 M. Lehkým o slobode, istotách a Marte Kubišovej
          • S hovorcom Charty ´77 M. Lehkým o slobode, istotách a Marte Kubišovej

          • Vďaka spolupráci s OZ Living memory sme v 1. polroku mohli zorganizovať v rámci doplňujúcej výučby dejepisu pre študentov 2. ročníkov tri diskusie na témy: November 1989, August 1968 a normalizácia, nástup nacizmu v Nemecku. Témami študentov previedli v diskusiách historici L. Morbacher a M. Slávik.

            Špeciálnu pozornosť sme venovali téme okupácie z roku 1968, ktorej okrúhle výročie sme si v r. 2018 pripomínali. Na túto tému prišiel so študentmi diskutovať aj pán Miroslav Lehký, signatár Charty ´77, neskôr jej hovorca. So študentmi sa rozprával o konflikte slobody a istoty, o tom, ako normalizácia krivila charaktery ľudí a spamätávame sa z nej dodnes, či o odvážnom postoji jeho priateľky Marty Kubišovej, ktorá istotu kariéry nevymenila za stratu charakteru a slobody.

            Rozhovor s pánom Lehkým do ďalšieho vydania školského časopisu pripravuje K. Magulová.

            Pánovi Lehkému a OZ Livng memory ďakujeme za spoluprácu.

            PaedDr. Adam Herceg

        • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • S potešením blahoželáme žiačke 4.A triedy Ester Vařákovej1. miestu v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo 16.1.2019 na Gymnáziu v Pezinku. Ester súťažila sama vo svojej kategórii, absolvovala písomný test a ústnu časť. Obsadila skvelé 1. miesto.  Ester sa na olympiádu pripravovala pod vedením Mgr. J. Tibenského.

            Srdečne blahoželáme k úspechu a držíme palce v krajskom kole!

                                                                                                                        učitelia anglického jazyka

          • Spotrebiteľský seminár

          • Tento rok sme  predmet „Viac ako financie“ s druhákmi odštartovali vo štvrtok 10. 1. 2019 praktickou prednáškou. Pani Zalaiová z Ministerstva hospodárstva prišla s témou nám blízkou - „Práva spotrebiteľa“. Svoje rozprávanie oživila spoločenskou hrou, kde si žiaci mohli otestovať svoje vedomosti na uvedenú tému. Nielen, že sa študenti dozvedeli o svojich právach a získali informácie o tom, na koho sa v prípade potreby obrátiť, ale dostali aj drobné darčeky a škola získala spoločenské hry, ktoré určite využijeme na hodinách VAF.

                                                                                                                                         Mgr. Barbora Uhrovičová

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
        • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
        • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
        • 162 787
        • 2020678693
        • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
        • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
        • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
      • Prihlásenie

    !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');