• Beseda s Vladimírom Strmeňom

          •   Tichá noc, tmavá noc krásna je. Partizán na horách bojuje. Mesiačik, ten celú noc nejde spať, s parizánom musí stráž držať.(Partizánska hymna - autor neznámy)

            Dňa 13. apríla 2023 sa v Dome kultúry v Pezinku konala beseda s pánom Vladimírom Strmeňom, jedným z posledných priamych účastníkov Slovenského národného povstania. Beseda bola spojená aj s premietaním filmu Mlčanie a zúčastnili sa na nej žiaci našej školy. Sála bola zaplnená do posledného miesta a všetci sme so zatajeným dychom počúvali autentické svedectvá a príbehy tohto výnimočného človeka, ktorý v mimoriadne mladom veku na vlastnej koži okúsil vojnové útrapy, ktoré si my len ťažko dokážeme predstaviť. Svoje pútavé rozprávanie však pán Strmeň dokázal okoreniť aj štipkou humoru, čím uvoľnil atmosféru a odľahčil túto náročnú tému.

              V rámci diskusie zaznelo zo strany žiakov množstvo zaujímavých a podnetných otázok. Mimoriadne krásny a dojímavý bol aj záver besedy, v rámci ktorého pán Strmeň zahral na harmonike a naživo zaspieval zopár partizánskych piesní, ktoré vojakom, aj podľa jeho slov, často pomáhali psychicky zvládnuť hrôzy vojny. Beseda bola pre nás všetkých nepochybne krásnym zážitkom! Pánovi Strmeňovi ďakujeme a prajeme veľa zdravia a síl do ďalších rokov.

                                                                                                                                                                    Mgr. Pavol Blaho

          • Projekt EKO45

          • Dňa 12.4. 2023 sa na našej škole uskutočnila interaktívna prednáška  z oblasti environmentálnej výchovy v rámci projektu EKO45´.

            Prednášky po celom Slovensku organizuje Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý spolupracuje s organizáciou Planet Lover .

            Lektorka organizácie Planet Lover,  Alexandra Madrová, veľmi pútavým spôsobom prezentovala aktuálne environmentálne problémy sveta. Študenti 3. ročníkov sa aktívne zapájali do diskusie, odpovedali na rôzne otázky pomocou aplikácie a v krátkom čase sa dozvedeli množstvo nových vecí. Prednáška ich nadchla a pani lektorka si vyslúžila na záver veľký potlesk. Takýto interaktívny štýl prezentovania danej témy je pre študentov veľmi prínosný a zároveň aj zábavný, preto pani lektorku Alexandru Madrovú veľmi radi opäť oslovíme.  

            A ešte jeden pozdrav od olympijského a športového výboru, ktorý celý projekt zastrešujú:

            Športovcom na budúcnosti našej planéty záleží !

            Oslávme spoločne  Deň Zeme, 22.apríla !

                                                                                                                            Mgr. Lucia Miháliková

          • Univerzita Mateja Bela u nás...

          • Dňa 30.03.2023 do našej školy zavítali profesorky Pedagogickej fakulty UMB v Banskej Bystrici Mgr. Karina Zošáková, PhD., Mgr. Soňa Kollárová a Mgr. Annamária Šimšíková. Ich cieľom bolo realizovanie workshopov s triedami III. A a II.A na tému:  (NE)populárna pravda o sociálnych médiách a Rizikové správanie na sociálnych sieťach.

                 V priebehu workshopov si žiačky zážitkovou formou prehĺbili vedomosti o rizikách spojených s používaním sociálnych médií. Oba workshopy sa zameriavali ako na známe riziká z prostredia internetu, tak aj na novo vynárajúce sa riziká v súvislosti s duševným zdravím mladých ľudí. Žiačky sa na nich dozvedeli o rôznych nástrahách, „vychytávkach“, ale predovšetkým  sa zabavili.

                 Na vytvorenie uvoľnenej atmosféry v jednej aj v druhej triede využili profesorky aktivitu Energizér Tik-Tok  Move your body zameraný na motoriku - koordináciu pohybov, tvorivé vyjadrenie a  spoluprácu.

                 Druháčky s Mgr. A. Šimšíkovou realizovali aktivity zamerané pre žiakov 2. stupňa ZŠ, prostredníctvom ktorých mali možnosť zažiť skúsenosť, ako odborný zamestnanec pracuje s deťmi danej vekovej kategórie pri realizácii prevencie v školskom zariadení.

                 Tretiačky s Mgr. K. Zošákovou PhD. a Mgr. S. Kollárovou realizovali aktivitu Informačné bubliny, v ktorej na základe videa analyzovali odlišnosť obsahov sociálnej siete Tik-Tok v krajinách Čína a Európa.

                 A následne zábavné aktivity Hide & Seek, kde úlohou dievčat bolo postaviť sa so svojou aplikáciou na stranu makety (otvoreného zámku) – reprezentujúceho bezpečnú aplikáciu, alebo na stranu makety (červený zámok) reprezentujúcej potenciálnu hrozbu a aktivitu s názvom Detektív ROTZA, ktorej cieľom bolo identifikovať rôzne typy online rizikového správania.

                 Na základe aktivít dievčatá zistili, že výučba pojmov a daná téma môže prebiehať i hravou formou, pričom pedagóg vychádza z poznania žiaka a doplní mu informácie, ktoré rozširujú jeho poznanie.

                 Súčasťou workshopov bola i prezentácia Pedagogickej fakulty UMB v Banskej Bystrici o možnostiach štúdia na katedre pedagogiky a andragogiky, ako aj propagačných materiálov na chodbe školy určenej pre naše žiačky.                                               

                                                                                                                             Mgr. Iveta Sečanská

            A naša spätná väzba na workshopy a realizované aktivity UMB:

            ...Ja som milovníčka akýchkoľvek workshopov a tento sa mi veľmi páčil. Zistila som o sebe, že nie som naviazaná na telefón a život na sociálnych sieťach. Tiež sa mi páčila aj časť o Vašej univerzite. Myslím, že viem kam dám druhú prihlášku...

            ...Táto téma je sama o sebe zaujímavá, ale vy ste ju podali ešte zaujímavejším spôsobom a získali ste moju plnú pozornosť. Nesedeli sme stále a priviedli ste nás viac sa zamyslieť nad touto témou...

            ...Pri tomto workshope som nemala potrebu byť od nudy na mobile, bola to zaujímavá diskusia a prijemné rozprávanie...

            ...Bolo to super! Myslím si, že ste veľkej väčšine z nás otvorili oči. Bola to konečne živá a zaujímavá prednáška! Vďaka Vám ma zaujala Vaša škola, veľmi ma to bavilo!...

            ...Workshop sa mi veľmi páčil. Prístup pani magisterky a pani doktorky bol veľmi príjemný a dodali mi sebavedomie do odstránenia sociálnych sietí. Oceňujem peknú vizuálnu prezentáciu, zábavnú aktivitu a skvelý prístup. Ďakujeme!...

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
        • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
        • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
        • 162 787
        • 2020678693
        • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
        • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
        • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
      • Prihlásenie

    !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');