• Besiedky v modranských MŠ

          •     Súčasťou pedagogickej praxe v MŠ nie sú len výstupy žiačok s deťmi, ale aj prezentácia  umeleckých zručností ( recitačných, speváckych, pohybových) získaných v škole.  V predvianočnom období je zvykom potešiť najmenších v MŠ mikulášskou či vianočnou besiedkou, ktorú pre deti pripravujú naše študentky praxe počas hodín tvorivej dramatiky a to nacvičovaním detských rozprávok, ktoré sú u detí veľmi obľúbené. Rozprávkové príbehy sú aj častokrát študentkami vymyslené.                                                                                                                                          Je milé pozorovať detského diváka ako reaguje na rozprávkový príbeh – smeje sa, chce pomôcť, tlieska, spieva si.... A verte, že  aj tento rok tomu nebolo inak. Reakcia detí  je vždy úprimná a pravdivá. Potešiť nejedno detské srdiečko  v tomto predvianočnom čase je vždy kúzelné. Verím, že tradícia rozprávok, príbehov bude pokračovať i naďalej, pretože najväčšou odmenou pre naše študentky a zároveň i  budúce učiteľky sú rozžiarené detské očká, vykúzlený úsmev na ich perách a radostný potlesk v závere rozprávky  od detí  i pani učiteliek.                                                                                                                                  Touto cestou patrí i poďakovanie kolegyniam  –Mgr.  I. Sečanskej, Mgr. B. Belákovej za trpezlivosť a usmerňovanie študentiek počas nácviku, tvorbu scény a kostýmov.

            Mikulášske besiedky boli realizované v MŠ – Kalinčiakova (3.B), Vajanského (3.B), Sládkovičova (3.A)

            Vianočné besiedky boli realizované v MŠ – SNP (3.C), Kráľová (3.B), Kalinčiakova(3.A)

                                                                                                                                                       Mgr. Katarína Badinková

          • Návšteva vianočných trhov vo Viedni.

          •   Adventný čas sme si v pondelok 11.12.2023 spríjemnili návštevou vianočných trhov vo Viedni. Zastavili sme sa pri najznámejších pamiatkach ako Katedrála svätého Štefana, Hofburg, Rakúske národné divadlo či  Rakúsky parlament. Samozrejme, že sme neobišli ani  trhy pri starej radnici. Vo viac ako 100 stánkoch si tu môžte nakúpiť suveníry, čokoládové pochúťky nevšedných tvarov, drevené hračky, vianočné ozdoby, prírodnú kozmetiku a samozrejme aj vychýrený punč či tradičné rakúske dobroty. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a dobrej nálady.

                                                                                                                                                          Mgr. Maroš Jakim

          • Nové číslo školského časopisu

          • Predstavujeme vám nové číslo Pakárskeho echa, školského časopisu, ktorý vydávame v rámci krúžkovej činnosti. Ak ste zvedaví na to, čo je nové a na zaujímavosti zo školského sveta, číslo nájdete vo svojej kmeňovej učebni.

             

                                                                                                                                                                      Vaše redaktorky

          • Projekt "Pamätáte sa ešte?"

          •    Spoločná práca žiačok na projekte s názvom ,,Pamätáte sa ešte?" bola rozdelená na štyri etapy. Náš tím tvorili štyri žiačky : Pavlína Rybnikárová a Anna Nádašská z 3. B, Ivana Macková z 3.CLV a Zuzana Bokesová z 2.CV. Výsledným produktom činnosti týchto žiačok bolo vytvorenie študijného materiálu vo forme leporela. Žiačky postupovali po etapách. Prvou etapou bolo vytvorenie príbehu pre samotný obsah leporela. Túto časť mala na starosť Pavlína Rybnikárová, ktorá napísala príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou v jej rodine. Gramatická a štylistická úprava textu bola v réžii Zuzany Bokesovej. Tretiu etapu tvorila kompozičná a ilustračná časť leporela, mala ju na starosti Anna Nádašská. Záverečná fáza spočívala v spojení celého leporela dokopy a takisto aj v rozložení ilustrácií a textu. Túto časť mala na starosť Ivana Macková.

                                                                                                                                                                    Mgr. Pavol Blaho

          • Ako sme nazreli do „bajzovských“ zákutí a objavili utajený príbeh mladého BAJZU

          • V stredu podvečer 13.12.2023, práve na Luciu, v rámci adventnej akcie Prechádzky labyrintom literatúry sa 15 nadšencov spolu  so svojimi vyučujúcimi I. Sečanskou a  M. Pukančíkovou ocilo v zborovej miestnosti evanjelickej fary  spolu so spisovateľkou prekladateľkou  Evou Maliti Fraňovou, ktorá nám predstavila svoj nový román TAJOMSTVÁ MLADÉHO BAJZU. Práve ON je fiktívnym príbehom zrodu prvého slovenského románu Príhody a skúsenosti mladíka Reného,  ktorý napísal katolícky kňaz a spisovateľ Jozef Ignác Bajza vo vlastnom jazyku „bajzovčine“ (poslovenčenej češtine).

                Od samotnej autorky – literárnej historičky sme sa dozvedeli, že históriu vzniku tohto románu nepoznajú ani literárni odborníci a ona sama sa rozhodla utkať celý príbeh podľa vlastnej fantázie. Samozrejme, so zachovaním známych historických reálií a udalostí.  Príbeh mladého Bajzu sa snažila tvorivo zrekonštruovať a po svojom napísať,  pričom dej situovala do obdobia ešte pred napísaním jeho románu a odohráva sa vo Viedni, kde Bajza študoval na Pazmáňovom kolégiu.

                Predstavila nám JOŽA (ako Bajzu vo svojej knihe volá) nie ako seriózneho katolíckeho kňaza a spisovateľa, tak ako ho poznáme z učebníc, ale ako vnímavého, hoci nie veľmi disciplinovaného študenta - rebela, ktorého nečakané zážitky a inšpirácie podnecujú k písaniu a napokon mu otvoria cesty k napísaniu prvého slovenského románu. Zaujalo nás i to, že do čisto mužského sveta katolíckych duchovných autorka vsunula aj ženský prvok, pretože jednou z postáv, ktorá privedie Joža k písaniu bola i postava dievčaťa Renáty (v skutočnosti Ruženy).

                Ak chceš rozlúsknuť viac tajomstiev zo života mladého Bajzu siahni po tomto zaujímavom diele... A dúfam, že tí, ktorí s nami boli nebudú mať problém s maturitnou otázkou Bajza a prvý slovenský román.

                                                                                                                                                               Mgr. Iveta Sečanská

          • "DofE pre všetkých"

          • Tento rok sa naša škola úspešne zapojila do žiadosti Individuálnych dotácií z rozpočtu BSK. Naša žiadosť s názvom "Dofe pre všetkých" bola medzi úspešnými a vďaka finančnej podpore 1000€ od BSK sme mohli nakúpiť stany, samonafukovacie karimatky a plynový varič pre jeden celý expedičný tím. Aj vďaka tejto podpore sa nám podarí úspešnejšie realizovať projekt DofE a s ním spojené expedície." 
                                                                                                                                                                       Mgr. Ján Belák

          • Mikuláš v Špeciálnej ZŠ Vajanského v Modre

          • Už sa stalo tradíciou, že naši animátori opäť potešili deti zo Špeciálnej základnej školy na Vajanského ulici v Modre. Mikuláš so svojimi pomocníkmi vyčarili svojim tancom na ich tvárach nejeden úsmev. Študenti odboru AVČ z 3.CLV (Miška, Rebeka, Kika R., Mia a Šimon), 1.CL (Adam a Samuel) a Mikuláš z 3.CLV odboru VOČ (Kika J.) boli radi, že sa deti nebáli a aby si zaslúžili plyšovú hračku a sladkú odmenu, recitovali a spievali odušu 😊

            Veľká vďaka patrí aj všetkým našim študentom, ktorí sa zapojili do zbierky plyšových hračiek a prispeli tak ku krásnej vianočnej atmosfére.

            Sme radi, že sa táto tradícia ujala a tešíme sa na Mikuláša aj budúci rok...                                                                                      

                                                                                                                                                           Mgr. Soňa Trojanovská

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
        • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
        • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
        • 162 787
        • 2020678693
        • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
        • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
        • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
      • Prihlásenie

    !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');