• Dokonalá septembrová NOC LITERATÚRY

          • Dňa 21.09.2022 v rámci celoslovenského projektu NOC LITERATÚRY sme sa „my, priaznivci literatúry“– K. Sukupčáková, S. Števíková, E. Bujnová, K. Čačíková z triedy IV.A, P. Fecková, B. Sameková zo IV.B, L Pšenicová z II.B a L. Rabčanová, M. Opluštilová z II.CLV vydali do večerných ulíc Modry na päť miest bežne s literatúrou nespájaných, aby sme si vypočuli úryvky aktuálnych slovenských prekladov súčasných európskych autorov a autoriek v podaní známych osobností.

            Naša literárna špacírka začala v Lýceu, ktoré sa v súčasnosti nachádza v priestoroch bývalého Evanjelického gymnázia v Modre slávnostným otvorením a predstavením osobností, v podaní ktorých sme si postupne vypočuli jednotlivé literárne diela.

            Tešili sme sa na herečku a pedagogičku Zuzku Polonskú v súkromnej základnej škole Euréka a jej detektívku, ktorá rozprávala o právach zvierat, šarmantnú herečku Zuzku Kaprálikovú v malebnom prostredí evanjelickej fary, ktorá nás previedla svetom hrdinky Antónie. Spisovateľ a literárny kritik Bystrík Šikula v sakristii Nemeckého evanjelického kostola dielom Internát nás zaviedol spolu s hrdinom príbehu na východnú Ukrajinu a poukázal na spätosť s aktuálnou spoločenskou situáciou. Fešák - herec Andrej Šoltés nás zas čakal v zákutí Slovenského evanjelického kostola a dielom Mystické telo, ktoré búra všetky možné i sexuálne tabu, nás svojím dokonalým uhrančivým a vybrúseným štýlom úplne očaril. Našu potulku tajomnou Nocou literatúry sme ukončili opäť v Lýceu so sedemdesiatnikom, hercom a moderátorom Alfrédom Swanom a dielom Celkom ľudské, v ktorom nádherný domček z kariet dokonalej rodiny sa zrúti po tom, čo mladá žena obviní prominentného syna rodiny zo znásilnenia,

            Uchvátení vôňou kníh a osobitým kúzlom každej známej osobnosti sme si vychutnávali objatia so súčasnou európskou literatúrou. A hoci sme uzimení čakali, že práve ten náš leták opečiatkovaný pečiatkou na každom mieste vyhrá atraktívne ceny – knihy a modranské vínko, sme napokon na pozadí melódií hudobnej skupiny Mariána Slávka dali zbohom kúsku európskej literatúry.

            Týmto sa chcem poďakovať všetkým literárne chtivým študentkám, ktoré nelenili a septembrovú noc strávili s európskou literatúrou a mojim kolegom Mgr. M. Pukančíkovej, Mgr. P. Blahovi a Mrg. J. Belákovi  za pomoc a spoluúčasť a Jančimu za foto z tejto literárnej potulky.

                                                                                                                 Mgr. Iveta Literatúrumilujúca Sečanská

          • ZAPÁJAME SA DO PROJEKTOV V ROKU 2022

          • K práci učiteľa často, v dnešnej dobe veľmi často, patria, okrem učenia aj rôzne iné úlohy. Za tento rok sa nám v telocvikárskom kabinete okrem bežných úloh ako je plánovanie a organizácia kurzov, súťaží a rôznych školských podujatí, podarilo zapojiť do viacerých projektov, vďaka ktorým sa nám mali zlepšiť podmienky vo vyučovacom procese.
            V šk. roku 2021/2022 to bol projekt ,,Otvorená škola”, podporovaný Bratislavským samosprávnym krajom, kde sme pre našu školu získali finanačné prostriedky na pomôcky v hodnote 4900€. Veľká vďaka preto patrí aj BSK, ktorý umožnuje aktívnym školám vytvoriť si lepšie podmienky na výučbu.

             V druhom projekte “Šport deťom” ide spoluprácu s Občianskym združením “Modrá líška”. Prostredníctvom tohto projektu dostalo niekoľko študentiek našej školy možnosť vyskúšať si nadobudnuté teoretické vedomosti aj priamo v praxi a to prácou s deťmi v oblasti športu. O projekt je veľký záujem a to nie len zo strany detí, ale aj našich študentiek a my dúfame, že sa ich podarí zapojiť do projektu v čo najväčšom počte.

            Profesijný rozvoj pedagógických zamestnancov je taktiež veľmi potrebný a tak sme počas prázdnin absolvovali štvordňové školenie ,,Škola v pohybe” na FTVŠ UK Bratislava, kde sme svoje vedomosti obohatili o inovatívne poznatky v oblasti športu.
            A tak sa v tomto školskom roku tešíme na nové cvičenia a hry, ktoré si s využitím nových pomôcok spoločne s Vami vyskúšame.                                                    

                                                                                                                                        S pozdravom

                                                                                                                                                          Kabinet TŠV

          • "Dobrý štart"

          • "Aj tento rok sme pre naše prváčky pripravili teambuldingové doobedie aktivít, počas ktorých sa mohli lepšie spoznať a zažiť zábavu. Žiačky sme viedli k tomu, aby sa medzi sebou rozprávali a spoznávali, spoločne si vytvorili pravidlá triedy, pod ktoré sa podpísali a visia v ich kmeňovej učebni. Po krátkej prestávke sme sa spoločne rozprávali o rôznych obavách, ktoré nás trápia či už z dôvodu príchodu na novú školu a do nového kolektívu alebo z dôvodu začiatku nového školského roku. Doobedie sme uzavreli aktivitou dážď, pri ktorej sme zistili, že kolektív môže spoločne toho veľa dosiahnuť. Tento rok bol špecifický aj tým, že sme do aktivít po prvý krát čiastočne zapojili aj triedne učiteľky, za čo im veľmi pekne ďakujem. O prípravu a realizáciu aktivít sa postarali manželia Belákovci." --

                                                                                                                                                                        Ján Belák

          • Boli sme súčasťou vinobrania v Modre

          • Kto sa v sobotu 10.9.2022 nachádzal v Modre, určite mu neunikol tradičný alegorický sprievod a hrnčiarska labovka, ktoré sa konali ako súčasť vinobrania. Aj my sme boli pri tom.  Naše  žiačky a to: Sára Brunovská , Sára Graňáková a Viktória Slamková z I.CLV, Simona Gajdošová z I. B, Simona Volná z II.B, Ivana Macková z II.CLV, Barbora Herdová a Rebeka Forro z II.A, dievčatá  zo IV.BV Sandra Bartková , Tamara Hulíková a Bernadeta Vitálosová. Našou úlohou bolo znázorniť viazanie vinohradu pántom, ktorý vidíte na fotografiách za pásom každej z nás a striekať vinič historickými „špricňami“. Tradičné oblečenie a rekvizity nám požičalo Kultúrne centrum Modra. Celý sprievod sa niesol v tradičnom duchu a každá skupina znázorňovala jeden druh práce počas vinohradníckeho roka. Ďakujeme všetkým žiačkam, za účasť a ochotu prísť do Modry aj v sobotu, reprezentovať ju a preniesť sa na chvíľu do histórie, ktorá takto ožíva a v modernej podobe je stále živá v našom regióne. Ďakujem pani prof. Sečanskej za spoluprácu a zhotovenie fotodokumentácie.

            Martina Pukančíková

          • Máme svetovú šampiónku!

          • Srdečne blahoželáme Lenke Tománkovej z 3.CV, ktorá v silnej konkurencii získala bronzovú medailu na dorasteneckých majstrovstvách sveta v džude. Tie sa konali koncom augusta v Sarajeve, kde sa v zápase o tretie miesto postavila súperke Ghonim z Egypta, ktorú hodila v 22. sekunde zápasu na ukážkový Ippon (celý bod, ktorým končí zápas pred časovým limitom).

            Lenke prajeme ešte veľa športových úspechov a sme hrdí, že reprezentuje nielen našu školu a okres, ale i celé Slovensko.

             

            Mgr. Soňa Trojanovská

             

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
        • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
        • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
        • 162 787
        • 2020678693
        • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
        • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
        • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
      • Prihlásenie

    !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');