• Školský literárny festival – Cena René 2022

          • Máme za sebou ďalší vydarený ročník školského literárneho festivalu, ktorý pre študentov školy pripravili slovenčinári M. Pukančíková a A. Herceg a študentky L. Rabčanová, V. Holub, M. Opluštilová, L. Sovičová, A. Zámečníková, L. Pšenicová.

            Ani tentokrát nechýbala súčasná slovenská literatúra, hudba, videovizitky spisovateľov alebo umelecký prednes textov v slovenčine a ukrajinčine v interpretácii úspešných školských recitátoriek.

            V dvojhodinových blokoch sa postupne na festivale vystriedali triedy 1. – 3. ročníka. V prvej hodine sme predstavili súčasnú slovenskú prózu, konkrétne knihy, ktoré boli vo finálovej päťke v rámci projektu Cena René 2022: M. Vadas – Šesť cudzincov, A. Soltész – Zlodej, M. Čengel Solčanská – Proces s mŕtvym, J. Micenková – Krv je len voda a N. Hochholczerová – Táto izba sa nedá zjesť. V druhej časti festivalu sme si vypočuli prednes z týchto próz, dozvedeli sme sa čo číta spisovateľka Veronika Šikulová a vypočuli sme si poetické slovensko-ukrajinské pásmo z koláže textov Volodymyr Vynnychenko: Fedko-halamidnyk & V. Kostelanski: Vlna.

            PaedDr. Adam Herceg

          • Dejepis v modranskom sirotinci

          • Jednu májovú hodinu dejepisu 1. CLV sme strávili s témou modranského sirotinca. Budovu sme si prezreli nielen zvonka, ale dokonale sme si prešli všetky zaujímavé vnútorné priestory. Zoznámili sme sa nielen s architektúrou, ale dozvedeli sme sa aj o mnohých príbehoch, ktoré sa zrodili práve v týchto priestoroch v minulosti. Na záver sme si prešli zaujímavú výstavu o modranskom sirotinci.

            Za sprístupnenie ďakujeme evanjelickému pánovi farárovi Janovi Oslikovi z modranského cirkevného zboru ECAV a za spoluprácu pánovi školníkovi B. Manákovi.

             

            PaedDr. Adam Herceg

          • Slovenčina v blu:gallery

          • V roku 2023 začalo vzdelávanie vybraných vyučovacích hodín predmetu slovenský jazyk a literatúra triedy 2. CLV formou zážitkového programu v priestoroch galérie. V máji a júni mala 2. CLV prvé dva bloky vzdelávania . V rámci „blu : gallery art program“ sa študenti vzdelávali v galérii počas výstav  - Lucia Dovičáková: Kým bude všetko v poriadku; Helen Tóth : Ode to the conifers. Pracovali s výstavami a ich témami, interpretáciou výtvarného a literárneho umenia, literárnym textom, fotografiou a najmä sami so sebou, komunikovali so svojou skupinou a spolužiakmi.

            Vzdelávanie pripravili: majiteľka galérie Katarína Janáková, lektorky Lucia Ondrejkovičová Obenau, Katarina Odzganovej Koledzaiová a vyučujúci SJL Adam Herceg.

            A toto hovoria o hodinách slovenčiny v galérii študenti 2.CLV:

            Mne osobne sa dnešok veľmi páčil. Bolo to zaujímavé, páčilo sa mi, že som mala možnosť komunikovať aj so spolužiačkami, s ktorými sa bežne v škole veľmi nerozprávame. Teším sa na ďalšie stretnutie.“

            „V galérii sa mi veľmi páčilo. Obrazy boli zaujímavé a vyvolali vo mne veľa pocitov. Som rada, že som mala možnosť sa so spolužiakmi viac a hlbšie porozprávať.“

            „Dnešné vzdelávanie sa mi páčilo a milo ma to prekvapilo. Nečakala som, že to bude také fajn. Páčilo sa mi, že sme komunikovali, zamýšľali sa nad rôznymi vecami a boli sme viac uvoľnení ako v škole, napríklad ja som vo svojej skupine zistila, že ony majú fakt úžasné nápady, myšlienky, len sa ich boja povedať nahlas. Teším sa na ďalšie takéto vzdelávania :)“

            „Ja hodnotím dnešnú hodinu veľmi pozitívne . Mala som možnosť vyskúšať si vyučovanie z trochu iného uhla, bolo to niečo nové, zábavné . Vďaka týmto dvom hodinám som poznala názory ostatných a získala som aj nové vedomosti.“

            Vzdelávanie finančne podporil fond ZRPŠ – ďakujeme.

            PaedDr. Adam Herceg

          • Výstava August 1968: Nádeje a vytriezvenia – pripomienka 55. výročia okupácie

          • V spolupráci s Ústavom pamäti národa sme pre študentov našej školy sprístupnili výstavu August 1968: Nádeje a vytriezvenia, ktorej koncept pripravil Peter Jašek, PhD. a vytvoril ju autorský kolektív historikov z Ústavu pamäti národa (ÚPN). Výstava pripomína kontext a priebeh okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy a následnú ruskú okupáciu ČSSR, ako aj proces normalizácie. Osobitné panely sú venované obetiam okupácie. V mesiacoch apríl – jún si výstavou s dejepisárom A. Hercegom postupne prešla väčšina našich študentov. Touto formou sme si v škole pripomenuli 55. výročie okupácie Československa, ktoré bude v čase letných prázdnin.

            Za spoluprácu ďakujem Petrovi Jašekovi z ÚPN a za inštalovanie výstavy pánovi školníkovi Braňovi Manákovi.

          • Projekt “Škola - škole”

          •     Aj tento rok sme sa opäť zapojili do projektu Bratislavského samosprávneho kraja “Škola - škole”, ktorého cieľom je rozvíjať spoluprácu medzi jednotlivými školami zriaďovateľa. V spolupráci s gymnáziom Antona Bernoláka v Senci sme žiakom tercie a sexty  pripravili wokrshop psychického zdravia so zameraním na tému stresu.  Ďakujeme gymnazistom zo Senca za aktívnu účasť a inšpiratívne nápady, ktoré počas diskusie zazneli. Workshopu sa zúčastnili Mgr. Ján Belák, Mgr. Barbora Beláková a Mgr. Alexandra Kosáková. A chceli by sme poďakovať aj našim dievčatám  S. Burdanovej a A. Ježíkovej z 2.CLV, ktoré aj na úkor svojho voľného času boli ochotné pomôcť s realizáciou workshopu. Tešíme sa na návštevu gymnazistov na našej škole.

                                                                                                                                        Mgr. Alexandra Kosáková

          • 2. kolo prijímacieho konania

          • Vyhlasujeme 2. kolo prijímacieho konania na nasledovné odbory:

            7649 M Učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo

            7662 M Animátor voľného času

            Záujemcovia môžu posielať elektronické prihlášky najneskôr do 12.6.2023.

          • So slovenčinármi na Noci literatúry 2023 v Modre

          • Každý rok v máji nedočkavo čakáme, kedy už príde deň, keď sa môžeme pohodlne usadiť a započúvať sa do čítania súčasnej európskej a slovenskej literatúry. Taká je Noc literatúry, európske podujatie, ktoré sa koná na Slovensku a aj v Modre. Tento rok 17.5.2023 sme začali našu túru po literatúre v zrekonštruovanom kaštieli, kde čítali Michal Rovňák, Roman Pomajbo, Perlmannovo mlčanie a  Komnata ozvien.  Potom sme počúvali Máriusa Kopcsaya s jediným slovenským dielom od S. Rakúsa: Ľútostivosť v krásnom vinohradníckom dome. Ďalšia zastávka bola Horná brána a dielo Ja a ty v podaní p. Kišoňovej. No a na záver U richtára s hercom Ondrejom Kováľom s dielom Sapiens a neandertálec. A že sme sa mali výborne si pozrite na fotkách. Podujatie organizovali Mgr. I. Sečanská, Mgr. P. Blaho, Mgr. M. Pukančíková pre žiačky: Barboru Herdovú a Rebeccu Forro z II.A, Mišku Opluštilovú a Leonu Rabčanovú z II.CLV a pre Pavlínu Rybnikárovú a Lauru Pšenicovú z II.B.

            Mgr. Martina Pukančíková

             

          • Kurz prvej pomoci pre prváčky

          • V rámci programu DofE a prípravy na expedíciu sa žiaci učia aj základy prvej pomoci. 16.5.2023 sa sedem našich Dofáčok z I.B. naučilo ako poskytnúť základy prvej pomoci, umelé dýchanie, masáž srdca, zafixovať zlomeninu pri úraze v lese iba dostupným materiálom a mnohé ďalšie životne dôležité zručnosti. Ako postupovať pri úrazoch, správať sa, ako poskytnúť prvú pomoc sa neučili len teoreticky, ale aj prakticky na Bradovi, modeli ľudského tela. Zistili tak, že robiť masáž srdca, dávať umelé dýchanie a robiť to správne nie je vôbec jednoduché. Človek sa pri tom poriadne unaví a vyčerpá. Ďakujeme školiteľovi prvej pomoci za kurz a užitočné rady, ktoré žiačky využijú nielen pre potreby DofE ale aj v reálnom živote.

            Mgr. Martina Pukančíková

          • Informácia k Odvolaniu voči prijatiu

          • Dovoľujeme si Vás ešte raz upozorniť, že vydávanie rozhodnutí a najmä prijímanie odvolaní voči neprijatiu zo strany zákonných zástupcov sa riadi aj zákonom č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len „Správny poriadok“) a zákonom č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o e-Gov“).

             

            Teda ak rozhodnutie o neprijatí žiaka nebolo doručené do vlastných rúk v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe do elektronickej schránky zriadenej podľa zákona o E-gov s potvrdením doručenia formou elektronickej doručenky, možno mať dôvodné pochybnosti o účinnom doručení podľa Správneho poriadku a zákona o e-Gov.

             

            Samotné odvolanie proti rozhodnutiu o neprijatí žiaka sa posudzuje podľa § 19 Správneho poriadku. Podľa § 19 ods. 1 Správneho poriadku „Podanie možno urobiť písomne v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe, alebo ústne do zápisnice. Podanie vo veci samej urobené v elektronickej podobe bez autorizácie podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci treba do troch pracovných dní doplniť v listinnej podobe, v elektronickej podobe autorizované podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci, alebo ústne do zápisnice. Správny orgán na dodatočné doplnenie podania nevyzýva. Ak osobitný predpis ustanovuje povinnosť použiť na podanie určený formulár, podanie možno urobiť len použitím takého formulára.“.

             

            Podľa § 19 ods. 2 druhej a tretej vety Správneho poriadku „Z podania musí byť zrejmé, kto ho podáva, akej veci sa týka a čo sa navrhuje. Podanie v elektronickej podobe podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci musí obsahovať identifikátor osoby účastníka konania podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci.“.

             

            Ak odvolanie proti rozhodnutiu o neprijatí žiaka v elektronickej podobe nebolo urobené podľa § 19 Správneho poriadku v nadväznosti na zákon o e-Gov, nemožno hovoriť o účinnom a právne efektívnom podaní.

             

            Žiadame Vás, aby ste v tomto zmysle informovali zákonných zástupcov, uvedené informácie zverejnite na webovom sídle školy.

             

            Odvolania zákonných zástupcov voči neprijatiu, ktoré budete podstupovať na vybavenie zriaďovateľovi, musia mať náležitosti v zmysle hore uvedeného.

             

            Ďakujeme za porozumenie.

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Dňa 12. 5. 2023 sme sa pred odchodom na akademický týždeň spoločne rozlúčili s našimi štvrtáčkami a štvrtákmi. Po slávnostnom príhovore pána riaditeľa a maturantky Simony Václavovej zo 4. CLV sme odmenili žiačky Luciu Jurenkovú, Kristínu Sukupčákovú a Simonu Števíkovú zo 4. A, Bohdanu Sámekovú a Sabinu Vávrovičovú zo 4. B, Lucku Šlapkovú, Lindu Reyovú a Kláru Knurovskú zo 4. CLV za ich aktivitu, úsilie a účasť na školských a mimoškolských podujatiach. Cenu Ferdinanda Píseckého si v školskom roku 2022/2023 prevzala Tamara Hulíková zo 4. CLV.

            Rozlúčka bola krásne ukončená triednymi videami a dojímavou rečou Romanky Tatarkovej zo 4. CLV.

            Všetkým maturantom želáme veľa šťastia pri maturitnej skúške.

                                                                                                                                         Simona Števíková 4.A

          • Divadelné predstavenie TRI PRASIATKA v MŠ

          • Boli raz tri malé prasiatka. Bračekovci - Chvostík, Kopýtko a Rypáčik... Jedno si postavilo dom zo slamy, druhé z dreva a tretie z tehál. Ktorý z týchto domov odolal vlkovi? Kto by už nepoznal tento príbeh detskej rozprávky o Troch prasiatkach?

                 Naše deti z MŠ SNPMŠ Vajanského ho mohli vidieť vďaka kúzlu divadelného predstavenia, ktoré si trieda III.B pre deti z týchto MŠ nacvičila a zahrala ako bodku za ukončením svojej odbornej praxe v MŠ,  ale aj ako prekvapenie pre samotné deti dňa 04.05.2023.

                Študentky K. Kohútová, M. Čmehýlová a K. Hacajová si vytvorili vlastný scenár rozprávky a obohatili ho o ďalšie zvieratká (vtáčik Speváčik, bobor Tibor, somárik, srnka, horár...), ktoré pomáhali prasiatkam na ich ceste rozprávkovým lesom a stavať domčeky. Pre svoj rozprávkový príbeh si žiačky vytvorili nielen vlastný scenár, ale aj kulisy, kostýmy a celé divadelné predstavenie doplnili pesničkami a tančekmi, ale hlavne deťom ukázali ako sa neposlušné prasiatka zmenili a spoločnými silami a dôvtipom porazili hladného vlka, ktorý ich chcel zožrať, za čo si od detí vyslúžili obrovský potlesk.

                 Deti počas predstavenia spolu s rozprávkovými zvieratkami prežili čas plný smiechu, zábavy, s troškou napätia, keď držali palce prasiatkam, aby sa zachránili, ale odniesli si i štipku ponaučenia o tom, že si treba pomáhať.

            Udeľujem pochvalu všetkým žiačkam III.B. triedy s akým nadšením celé predstavenie na hodinách MTD nacvičili a odohrali v MŠ, čo je určite ďalším bonusom a skúsenosťou do ich pedagogickej praxe.

                                                                                                                     Mgr. Iveta Sečanská  

          • Boli sme na ... festivale poézie JARNÁ VÔŇA

          • Dňa 09.05.2023 sa 20 nadšencov z tried I.CLV, II. A. II.B II.CLV stretlo v Mestskej knižnici KC Modra na festivale najnovšej poézie z tvorby slovenských autoriek Zuzany Kuglerovej,  Ivety Zaťovičovej a autorov Erika OndrejičkaJozefa Trtola. Práve tu sme sa presvedčili o tom, že umenie a poézia si vie aj v tých najspletitejších dobách nájsť cestu rovno k vášmu srdcu.

                 Poézia je mocná čarodejka, dokáže vstúpiť do najtajnejšieho súkromia človeka a keď je navyše obohatená nezameniteľným a fascinujúcim hudobným prejavom, jej sila sa znásobuje. Takúto súhru dosiahla spolupráca dvoch  umelkýň, o ktorej sme sa na festivale mohli i samy presvedčiť- a to poetky Zuzany Kuglerovejpoľskej gitaristky Isy Conar. Práve ona do svojho repertoáru zaradila a zhudobnila texty tejto slovenskej literátky z jej zbierky Hraj sa so mnou v originálnom, teda slovenskom jazyku. Básne ľúbostnej, až erotickej lyriky, v ktorých mapuje svoj „príbeh lásky“ mladého zaľúbeného dievčaťa nám samotná autorka cez svoje verše nielen predniesla, ale nezameniteľný hudobný a spevácky prejav Isy Conar im dodal nový rozmer dokonalosti.

            Svoj básnický debut Zjesenievanie nám odkryla i ďalšia autorka Iveta Zaťovičová, ktorá našla rodinné šťastie po boku holandského manžela, a práve preto z jej veršov vyžarovala krehkosť, neha a radosť pri spracovaní osobných i rodinných tém, pričom tento jej knižný debut dotvorili ilustrácie francúzskej výtvarníčky českého pôvodu Jany Ágnes Jiřetínskej.

            Básne Erika Ondrejička zo zbierky Volanie nám v podobe bravúrnej recitácie sprostredkovala víťazka súťaže Beniakove Chynorany Eva Kolmanová a bodku poetickému popoludniu dali verše nášho modranského autora Jožka Trtola. Celým podujatím jarnej atmosféry poézie nás s ľahkosťou previedla Ľubka Miháliková.

                 A pýtate sa, čo sme si odniesli? Poznanie, že v poézii je ukryté všetko, čo sa ľudského srdca dotýka. Prejavy citov: láska, túžba, žiaľ, bolesť, radosť, nádej. A pridanou hodnotou tohto poznania bol i fakt, že city patria do dnešného sveta, netreba ich potláčať, práve naopak, treba nájsť spôsob ako ich naplno prejaviť, či už aj písaním vlastných veršov.

                Ďakujem všetkým študentkám, ktoré nelenili a zúčastnili sa na tomto podujatí i svojej kolegyni Mgr. M. Pukančíkovej za pomoc pri organizácii celej akcie.

                                                                                                                                  Mgr. Iveta Sečanská

          • Dobročinná zbierka – „Deň narcisov“

          • 20. apríla 2023 sa konal  27. ročník finančnej zbierky „Deň narcisov“.  V tento deň ulice miest zaplavili žlté kvietky - narcisy. Každý, kto si narcis  pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou.   

            Aj tento rok sa do zbierky zapojila  naša škola. Dobrovoľníčkami zbierky v meste Modra boli žiačky druhých a tretích ročníkov – Ema Zvercová 2.B, Michaela Koptáková 2.B, Šarlota Šarvaicová 3.A, Alexandra Žáčiková 3.A.

            Žiačky vyzbierali sumu  327,70 Eur.

            Ďakujeme dievčatám za účasť na tejto zbierke a všetkým, ktorí prispeli na pomoc onkologickým pacientom.

                                                                                                         Mgr. Katarína Badinková

             

          • Beseda s Vladimírom Strmeňom

          •   Tichá noc, tmavá noc krásna je. Partizán na horách bojuje. Mesiačik, ten celú noc nejde spať, s parizánom musí stráž držať.(Partizánska hymna - autor neznámy)

            Dňa 13. apríla 2023 sa v Dome kultúry v Pezinku konala beseda s pánom Vladimírom Strmeňom, jedným z posledných priamych účastníkov Slovenského národného povstania. Beseda bola spojená aj s premietaním filmu Mlčanie a zúčastnili sa na nej žiaci našej školy. Sála bola zaplnená do posledného miesta a všetci sme so zatajeným dychom počúvali autentické svedectvá a príbehy tohto výnimočného človeka, ktorý v mimoriadne mladom veku na vlastnej koži okúsil vojnové útrapy, ktoré si my len ťažko dokážeme predstaviť. Svoje pútavé rozprávanie však pán Strmeň dokázal okoreniť aj štipkou humoru, čím uvoľnil atmosféru a odľahčil túto náročnú tému.

              V rámci diskusie zaznelo zo strany žiakov množstvo zaujímavých a podnetných otázok. Mimoriadne krásny a dojímavý bol aj záver besedy, v rámci ktorého pán Strmeň zahral na harmonike a naživo zaspieval zopár partizánskych piesní, ktoré vojakom, aj podľa jeho slov, často pomáhali psychicky zvládnuť hrôzy vojny. Beseda bola pre nás všetkých nepochybne krásnym zážitkom! Pánovi Strmeňovi ďakujeme a prajeme veľa zdravia a síl do ďalších rokov.

                                                                                                                                                                    Mgr. Pavol Blaho

          • Oceňovanie učiteľov

          • Pri príležitosti „Dňa učiteľov“ sa v stredu 29. marca v modranskom kultúrnom dome uskutočnilo slávnostné popoludnie pre pedagógov škôl pôsobiacich na pôde mesta Modry. V rámci každoročného udeľovania ocenení si z rúk primátora Modry, zástupcov komisie školstva a mestského zastupiteľstva prevzali ocenenia učitelia nominovaní riaditeľmi jednotlivých škôl. Za našu školu to boli v tomto roku pani PhDr. Viera Kotásková a pani Mgr. Barbora Uhrovičová. Obom srdečne blahoželáme.

            Slávnostné chvíle spríjemnil pozvaným hosťom svojim vystúpením spevácky zbor našej školy pod vedením pani Mgr. Sylvie Oškerovej.   

                                                                                                                                                                  Mgr. Maroš Jakim

          • Projekt EKO45

          • Dňa 12.4. 2023 sa na našej škole uskutočnila interaktívna prednáška  z oblasti environmentálnej výchovy v rámci projektu EKO45´.

            Prednášky po celom Slovensku organizuje Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý spolupracuje s organizáciou Planet Lover .

            Lektorka organizácie Planet Lover,  Alexandra Madrová, veľmi pútavým spôsobom prezentovala aktuálne environmentálne problémy sveta. Študenti 3. ročníkov sa aktívne zapájali do diskusie, odpovedali na rôzne otázky pomocou aplikácie a v krátkom čase sa dozvedeli množstvo nových vecí. Prednáška ich nadchla a pani lektorka si vyslúžila na záver veľký potlesk. Takýto interaktívny štýl prezentovania danej témy je pre študentov veľmi prínosný a zároveň aj zábavný, preto pani lektorku Alexandru Madrovú veľmi radi opäť oslovíme.  

            A ešte jeden pozdrav od olympijského a športového výboru, ktorý celý projekt zastrešujú:

            Športovcom na budúcnosti našej planéty záleží !

            Oslávme spoločne  Deň Zeme, 22.apríla !

                                                                                                                            Mgr. Lucia Miháliková

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
      • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
      • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
      • 162 787
      • 2020678693
      • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
      • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
      • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
    • Prihlásenie

!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');