• Poďakovanie za darovanie 2 % z dane

          • Touto cestou by som sa chcel veľmi pekne poďakovať všetkým darcom, ktorí nám boli ochotní prispieť do nášho občianskeho združenia OZ Pakamo 2% zo svojich daní. Ako som spomenul minulý školský rok vo výzve, získané finančné prostriedky sme použili na revitalizáciu zelenej plochy pri vstupe do školy. Podarilo sa nám skrášliť zatiaľ iba jednu časť plochy, no v budúcom školskom roku by sme radi pokračovali. Rátame opäť s Vašou pomocou. Na realizácii projektu sa podieľali: firma Greenery, OZ Pakamo, Mesto Modra, učitelia a žiaci našej školy.

            Ešte raz, ďakujeme!

                                                                                                                                                                   Mgr. Maroš Jakim

          • S odborníkom o cybersecurity

          • Dňa 18. októbra 2022 sme pre študentov prvých a druhých ročníkov našej školy zorganizovali prednášku 20 krokov ku cybersecurity s odborníkom s bezpečnostnou previerkou NATO a súdnym znalcom v oblasti kybernetickej bezpečnosti Karolom Suchánkom.

            V online svete je dôležité vedieť sa pohybovať bezpečne a mať svoje súkromie pod kontrolou. Prednáška bola pre študentov i pre pedagógov veľmi zaujímavá, plná smiechu a dobre nálady. Zhrnuli sme si najdôležitejšie zásady a tipy pre bezpečnú prácu s digitálnymi zariadeniami na internete, zdieľali sme si skúsenosti, kde robíme chyby, a na záver sme najaktívnejšiu študentku odmenili skvelou výhrou.

            Ďakujeme Karolovi Suchánkovi za skvelú prednášku a študentom za úžasnú atmosféru, ktorú svojou aktivitou vytvorili.

            Kabinet INF

          • Demokratka Erža v Lýceu

          • Alžbeta Gwerková-Göllnerová, teda Demokratka Erža, bola hlavnou postavou interaktívneho divadelného predstavenia, ktorého sme sa zúčastnili 19.10.2022 v úžasnom a bezpečnom priestore modranského Lýcea. Priestor, ktorý dýcha históriou a kreativitou, nám odhalil životný príbeh historičky, slovakistky, hungaristky a hlavne priekopníčky demokracie pre ženy, ktorá pôsobila v Banskej Štiavnici. Predstaveniu predchádzala moderovaná diskusia s témou prečo mať alebo nemať deti. Dva trojčlenné tímy zložené z tretiačok – Karin Kohútovej, Marcely Čmehýlovej, Emy Harnúškovej a druháčok - Michaely Opluštilovej, Leony Rabčanovej a Liliany Sovičovej  skvelo prezentovali svoje argumenty za a proti a ukázali sa ako skvelé diskutérky. Ostatné naše žiačky mohli sledovať diskusiu a tiež sa zapojiť so svojimi názormi. Celé podujatie sa podarilo zrealizovať p. prof. A. Hercegovi  v spolupráci s o.z. Presahy a p. režisérkou a scenáristkou hry A. Gruskovou. No a to, že takéto podujatie radi vítame a oceňujeme si môžete overiť aj v reakciách našich prítomných žiačok. Viac komentárov a spätnú väzbu si budete môcť prečítať v decembrovom čísle Pakárskeho echa.

            „Páčil sa mi celkový prejav hercov. Pôsobilo to na mňa autenticky a profesionálne. V Lýceu po celý čas vládla príjemná atmosféra a celkovo to bol zážitok, ktorý vo mne zanechal silné emócie           a spomienky. Kedykoľvek by som neváhala opäť zažiť niečo podobné.“

             

            „Páčila sa mi diskusia na začiatku tým, že som si mohla vypočuť obidve strany bez hádok a bolo to také pokojné a príjemné. Nie je nič čo by sa mi vyslovene nepáčilo, možno to, že dvaja herci hrali viacero postáv. Veľmi sa mi páčili témy, či už diskusie alebo divadla. Som rada, že som sa mohla porozprávať a vypočuť si názory podobne zmýšľajúcich ľudí a cítila som sa tam veľmi komfortne.“ :)

             

            „Celé divadlo bolo skvelé. Hra na violu bola skvelá.“

             

            „Podujatie v Lýceu bolo veľmi dobré. Čo sa týka diskusie, tak tá bola zaujímavá a inšpiratívna. Ako diskutujúcej sa mi to veľmi páčilo zamyslieť sa  touto témou. A čo sa týka divadelného predstavenia, tak to bolo veľmi dobré a obdivujem tých hercov. Pokojne by mohlo byť viac takýchto diskusií a predstavení.“

             

            Mgr. M. Pukančíková

          • NOC V ŠKOLE – OKTÓBER 2022

          • Z 13. na 14. októbra naša ,,pegina“ opäť ožila vo večerných - nočných hodinách a odštartovala v poradí už 4. NOC V ŠKOLE. Tradične sa začalo registráciou našich žiakov a žiačok vo vestibule, kde sa zapisovali do blokov aktivít, ktoré si pripravili naši učitelia. Ako vždy, začiatok patril prevereniu si všeobecnej inteligencie v kvíze od p.u. Belákovcov a Tibenského, kde sme ocenili tri družstvá s najväčším počtom bodov, za čo získali peňažné poukážky do školského bufetu. Potom sme sa preniesli do ďalekej Afriky, kde nám cestu po Ugande priblížila bývala žiačka Miška Chudíková.  Rozprávala o tom, ako ľudia v Ugande žijú, čo jedia, ako funguje doprava, elektrina, ako sa liečia HIV pozitívni obyvatelia, kde vyhadzujú odpadky, ako oslavujú narodeniny či ako pražia kávu. Po tomto dobrodružstve sme hlad zahasili skvelými bagetami z nášho bufetu a začal hlavný program noci – NETRADIČNÉ ŠPORTY, TVOR AKVARELOM, STAŇ SA KUNG FU PANDOU – JUDO, ČÍTAČKA, PREHLIADKA VEČERNEJ MODRY, PSYCHOLOGICKÁ PREDNÁŠKA O SPÁNKU. Okolo polnoci zábava zďaleka nekončila a nás čakal program, kde sa deti mohli zúčastniť rôznych aktivít. Mali na výber z nočnej hororovej kinosály, spoločenských hier alebo tanečného workshopu v podaní StyleS academy od Alexandry Ježíkovej a Simony Burdanovej z 2.CLV.

            Ďakujeme našim skvelým učiteľom (p.u. Belák, Beláková, Tibenský, Trojanovská, Uhrovičová, Blaho, Held, Sečanská, Pukančíková a Kosáková) za prípravu úžasného programu v čase ich osobného voľna, vedeniu za možnosť realizácie, finančnej podpore na zakúpenie výherných cien a taktiež zabezpečenie občerstvenia z príspevku ZRPŠ. Samozrejme, obrovské ďakujem patrí našim žiakom a žiačkam, ktorí svojou prítomnosťou a smiechom rozžiarili noc a  priestory Strednej odbornej školy pedagogickej v Modre.

                                                                                                                             S pozdravom,

                                                                                                                                                      realizačný tím 

          • Environmentálny projekt ElektroOdpad-dopad6 s podporou SEWA a.s. a CEEV Živica

          • Začiatok edukačného projektu "ElektroOdpad-dopad6" sa uskutočnil prostredníctvom 3-dňového školenia v priestoroch vzdelávacieho centra CEEV Živica v Zaježovej. Na tomto kurze sme sa dozvedeli, ako majú žiaci vzdelávať svojich rovesníkov ohľadom problematickej ale čoraz viac aktuálnej témy elektroodpadu. Projekt bude prebiehať na našej škole po celý školský rok. V rámci neho budeme spolupracovať s firmou SEWA a.s. so zberom už nefunkčných menších elektrospotrebičov a bateriek, cieľom projektu je však najmä  osveta a vzdelávanie detí, mladých ľudí aj širšej verejnosti.  Tešíme sa a budeme radi,  ak myšlienku tohto projektu podporíte.

                Akčný enviro-tím Mgr. Lucia Miháliková, žiačky Natália Oškerová a Magdaléna Vavrová

          • GALERIJNÁ ANIMÁCIA

          • V stredu 19. októbra naši  animátori zo 4.CLV navštívili Galériu mesta Bratislavy v Pálffyho paláci, kde absolvovali galerijnú animáciu s názvom Kaligrafia inak. Tento vzdelávací program je koncipovaný k stálej expozícii gotickej tabuľovej maľby a plastiky. Galerijný pedagóg V. Malast im priblížil, čo všetko môžeme dešifrovať z gotických malieb nielen vďaka použitému písmu, ale aj prostredníctvom zobrazených postáv, predmetov, farieb a kompozície. V tvorivej dielni si študenti vyskúšali náročnú techniku písania gotickou minuskulou. Po krátkej osviežujúcej pauze zavítali aj do Galérie Nedbalka, kde si vychutnali pôsobivú architektúru galérie a prezreli si stálu expozíciu venovanú slovenskému výtvarnému umeniu od prelomu 19. a 20. storočia až po súčasnosť.

                                                                                                                                                        Mgr. Alžbeta Strakošová

          • Boli sme na KOŽAZ-e

          • 19. Septembra v Ostrom Grúni ožila Kollárova Chata s nádychom nevídaného. Učitelia a žiaci tretieho ročníka zavítali na týždenný kurz. Ubytovanie bolo schované v zelených pľúcach - krásnych lesoch slovenských hôr. Týždeň sa prelínal smiechom a novými výzvami. Celý kurz boli žiaci rozdelení do štyroch tímov, ktoré čakali neľahké úlohy. Spolu prejavili svoje neuveriteľné stavebné schopnosti a zhotovili príbytky v lese. Do rúk dostali krajčírsku ihlu a oživili módnu prehliadku,  či zapôsobili ako zdravotníci a sami si vyskúšali fixáciu zlomeniny. Vo večerné hodiny sa atmosféra niesla básnickým nádychom. Žiaci vytvorili originálne a úsmevné rozprávky či divadelné scény. Hviezdne nebo zaplnila večerná hudba, tanec či smiech. Filmové plátno sme nemali, no napriek tomu sme zažili neporovnateľný kinový zážitok. Okúsili sme adrenalín nočnej hry a zapotili naše mozgové kôry. Učitelia nás tiež previedli krásami Ostrého Grúňa a umožnili nám byť opäť deťmi, o ktorých rozprávame v minulom čase. Celé dni sme  sa hrali, skákali, tancovali a zabudli na čísla - čas. Na kurze sme sa nie len veľa naučili, ale aj veľa sme si odniesli.

                                                                                                                                                         Marcela Čmehylová 3.B

          • „Dobročinné zbierky“

          • V mesiaci september a október sa tradične naša škola zapojila do dvoch dobročinných zbierok. Prvá zbierka „Biela pastelka“ sa uskutočnila 23. septembra 2022 a bola organizovaná Úniou nevidiacich a slabozrakých. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a na financovanie aktivít, ktoré zrakovo postihnutým pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Druhá zbierka „Dni nezábudiek“ sa konala 5. októbra 2022 a bola organizovaná Ligou za duševné zdravie. Výnos tejto zbierky je použitý na podporu rozvoja siete starostlivosti o ľudí  s duševnými ochoreniami a ich sociálneho začlenenia.

            Dobrovoľníčkami  zbierok boli študentky   -  L.Košútová,  R. Straková, K.Čimová, A. Mišáková, E. Harnúšková, M. Čmehýlová, Ž. Prizbulová, V. Vodičková.                                         

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli dobrovoľnou finančnou čiastkou na pomoc ľuďom so zrakovým či duševným ochorením.

            Výnos zbierok:Biela pastelka“ 225,74 Eur           „Dni nezábudiek“ 239 Eur

                                                                                                                                Mgr. Katarína Badinková

          • Prezentácia našej školy na DNI ŽUPNÝCH ŠKÔL

          • Ako každý rok na jeseň sa naša škola dňa 07.10.2022 zúčastnila prezentácie stredných škôl v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja v rámci akcie „Deň župných škôl“  v OC Bory mall v Bratislave určenej  pre rodičov a  žiakov deviatych ročníkov.

            V našom stánku našli záujemcovia o našu školu všetky potrebné informácie o študijných odboroch a mohli sa priamo od učiteľov a žiačok štvrtých ročníkov dozvedieť zaujímavosti o fungovaní školy, rôznych  aktivitách organizovaných školou, ale aj o pestrofarebnom školskom a mimoškolskom živote.

            Na záujemcov v našom stánku čakala aj sladká odmena – cukríky a  medovníky upečené žiačkami školy pod vedením Mgr. O. Kuznecovovej, či grafiky vytvorené Mgr. R. Štefíkovou. Prezentácie školy sa zúčastnili pod vedením nášho „šéfa“ Mgr. Maroša Jakima, Mgr. J. Belák, Mgr. B. Beláková a túto dvojicu vymenila do večerných hodín dvojica Mgr. I. Sečanská a Mgr. A Held.  

            Veľká vďaka patrí aj našim štvrtáčkam Tamare HULÍKOVEJ, Simone VACLAVOVEJ, Gabriele KUDRNÁČOVEJ zo IV.CLV a Sabine URBANOVEJ zo IV. A triedy, ktoré si na vlastnej koži vyskúšali odprezentovať našu školu v komunikácii, či už s rodičmi alebo samotnými deviatakmi a ôsmakmi, za čo im patrí veľká vďaka, rovnako ako aj všetkým kolegom, ktorí sa na akcii zúčastnili, či prispeli k jej úspešnému priebehu. Tešíme sa opäť na túto vydarenú akciu o rok.

                                                                                                                                                              Mgr. Iveta Sečanská

          • Zážitková majolika alebo Ako sa z nás stali keramikári

          • Dňa 7. septembra zavítali žiačky z 3. B triedy (M. Čmehýlová, E. Harnúšková, L. Hečková, P. Hečková, M. Hricková, P. Klinčúchová, R. Kodajová, K. Kohútová, B. Krausová, A. Kudláčová, T. Riečičiarová a D. Šáleková) do Slovenskej ľudovej majoliky v Modre. Na premietanie dokumentu o histórii majoliky nadväzovala zážitková prehliadka veľkorysých keramikárskych priestorov a tvorivé dielne, zamerané na tvorbu účastníkov.

            Videli sme tradičnú ručne točenú, tvarovanú, glazovanú a maľovanú hrnčiarsku výrobu s majstrami keramikármi. Ohúrili nás obrovské vozokomorové pece zo 70. rokov minulého storočia, ako aj výstava súčasných majstrov majoliky a tiež storočné vzorkovníky majstra Heřmana Landsfelda, nestora slovenskej a českej keramiky. Vyskúšali sme si techniku maľby na surovú glazúru tak, ako majoliku zdobia aj majstri. Dielka nám na pamiatku vypálili v keramikárskej peci a na konci septembra sme si ich mohli vyzdvihnúť. Získali sme nielen nové vedomosti, ale aj zážitky zo spoločne prežitého dopoludnia.

            Slovami Macky Čmehýlovej:

            „Miesto dýchalo históriou, šikovnými rukami a múdrosťami našich predkov. Privítali nás úsmevy a vôňa hrnčiarskej hliny. Za stenami naoko nenápadnej budovy nám vykvitli nové vedomosti. Zazreli sme jedinečnú prácu štetcov a počuli melódiu hrnčiarskych kruhov. Staré pece, nové pece, zelená keramika i tá moderná – podelili sa so všetkým, čo nám mohli ukázať. Z exkurzie sme si odniesli múdrosti a posolstvo našich predkov a odchádzali sme obdarení novou skúsenosťou.“

            Chcem sa poďakovať aj kolegyni Mgr. Romane Štefíkovej za pomoc a fotografie z našej potulky za jedným z klenotov Modry.

             

                                                                                                                    Mgr. art. Katarína Pokojná, triedna učiteľka 3. B

          • DEŇ ÚSMEVU

          • Prvý októbrový piatok každoročne patrí svetovému Dňu úsmevu. Jeho iniciátor, Harvey Richard Ball, v roku 1963 vytvoril smajlíka - symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu, na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími a heslo tohto dňa znie: "Vykonaj milý skutok. Pomôž jednému človeku k úsmevu. "(Do an act of kindness. Help one person smile.)

            Aj tento rok v piatok 7.10. animátori z 2.CLV privítali ráno študentov i učiteľov s úsmevom a sladkosťou. Zorganizovali tiež celoškolskú súťaž o najkrajšiu triednu fotku, do ktorej sa zapojilo 7 tried ( 1.A, 1.B, 1.CLV, 2.B, 2.CLV, 3.B, 4.A) a výsledky sa dozviete na imatrikuláciách žiakov prvých ročníkov. Spolu so študentkami 1. CLV AVČ oboznámili v uliciach mesta obyvateľov s heslom tohto dňa, čo sa stretlo s veľmi pozitívnym ohlasom.
            Študentom odboru AVČ patrí veľká vďaka a nám nezostáva nič iné, iba dúfať, že vám všetkým úsmev na tvári vydrží počas celého školského roka. Úsmevom totiž urobíte niečo aj pre svoje zdravie: úprimný smiech uvoľní dýchacie cesty, okysličí telo a vám sa pracuje ľahšie. Úsmev dokonca znižuje riziko infarktu, posilňuje imunitu a precvičíte si ním asi tristo tvárových svalov. Takže poďme všetci s úsmevom do ďalších dní!

                                                                                                                                     Mgr. Soňa Trojanovská

                                       

          • Neuveriteľný úspech našich študentiek

          • Dňa 04.10.2022 bolo vyslaných 18 dievčat našej školy na ,,Župný športový deň“, kde reprezentovali našu školu v štyroch rozličných disciplínach a až v troch nenašli svojho premožiteľa.

            Naše florbalové družstvo v zložení: Urbanová S., Vavrovičová S., Kudláčová T., Somorovská S., Hricková M., Čavojská E., Koptáková M., Javorová K., Podmajerská V., po miernom zaváhaní na začiatku turnaja, ,, nehodilo flintu do žita“  a bojovalo ďalej, čím si vybojovalo krásne 1. miesto.

            Dážď a zima neodradili ani naše plážové volejbalistky Justínu Matalíkovú, Rebeku Vidovú, Doroteu Javorsku a Šarlotu Šarvaicovú, ktoré si nielen s nezvyčajnými októbrovými podmienkami, ale aj so súperkami zo športových gymnázii v Bratislavskom kraji, poradili na výbornú. Výhrami vo všetkých svojich zápasoch nechali za sebou zvučné mená iných škôl a obsadili krásne 1. miesto.

            Neuveriteľný výkon v behu na 100m predviedla naša študentka Terezka Fančovičová, ktorá nechala za sebou 63 súperiek-atlétok z celého Bratislavského kraja a s časom 13:75s obsadila
            to najkrajšie 1. miesto, a tak bola Jánom Volkom ocenená zlatou medailou. Behom ju sprevádzala aj jej kamarátka Tamarka Hulíková, ktorá síce v behu neobsadila žiadne významnejšie umiestnenie, ale bola pre svoju kamošku veľkou psychickou oporou v jej boji o cenný kov. Pre Terezku Fančovičovú nebol beh na 100m jej jedinou disciplínou, okrem neho si vyskúšala aj skok do diaľky, v ktorom ju len pár centimetrov delilo od stupňa víťazov a v tejto technickej disciplíne dosiahla taktiež krásne 5. miesto.

            Vo vedomostnej súťaži, ktorej témou boli staroveké OH, ZOH v Pekingu a OH v Tokiu sa nám nedarilo až tak dobre ako v praktických disciplínach, ale aj napriek tomu podali žiačky Sovičová L., Opluštilová M. a Rabčanová L.  výborný výkon a obsadili 10. miesto.

             

            Všetkým dievčatám patrí jedno veľké ĎAKUJEM za ich vzornú a ukážkovú reprezentáciu našej školy, taktiež vyjadrujeme vďaku všetkým trénerom dievčat v ich domovských kluboch, ako aj učiteľom našej školy, ktorí dievčatá vzorne vybrali, pripravili a sprevádzali celým podujatím.

            ĎAKUJEME
            S pozdravom kabinet TŠV

             

          • Dejepisná exkurzia Carnuntum

          • Tento rok mali naši prváci opäť možnosť absolvovať  29.9.2022 dejepisnú exkurziu v rímskom meste Carnuntum. Všetkými zmyslami mohli zažiť atmosféru tohto významného mesta a prehĺbiť si poznatky z dejepisu v praxi. Na jednotlivých stanovištiach videli ako Rimania predávali látky, oleje, ako žili, aké suroviny nakupovali a používali pri varení jedál. Okrem toho sme navštívili aj budovu rímskych kúpeľov a videli typické dreviny, ktoré v minulosti pestovali. V areáli Carnunta sme sa presúvali po rímskej ceste vydláždenej originálnymi kameňmi, ktoré sa podarilo archeológom vykopať. Z Carnunta sme sa presunuli do neďalekého Múzea Carnuntinum s expozíciou nálezov z Carnunta a exponátov z Dolného Rakúska. Počas cesty sme spozorovali aj amfiteáter a naša exkurzia sa presunula do poslednej zastávky a to Hainburgu. Príspevok na exkurziu dostali žiaci zo ZRPŠ. Celú organizáciu exkurzie zabezpečil PaedDr. A. Herceg a dozor Mgr. M. Pukančíková.

          • Dokonalá septembrová NOC LITERATÚRY

          • Dňa 21.09.2022 v rámci celoslovenského projektu NOC LITERATÚRY sme sa „my, priaznivci literatúry“– K. Sukupčáková, S. Števíková, E. Bujnová, K. Čačíková z triedy IV.A, P. Fecková, B. Sameková zo IV.B, L Pšenicová z II.B a L. Rabčanová, M. Opluštilová z II.CLV vydali do večerných ulíc Modry na päť miest bežne s literatúrou nespájaných, aby sme si vypočuli úryvky aktuálnych slovenských prekladov súčasných európskych autorov a autoriek v podaní známych osobností.

            Naša literárna špacírka začala v Lýceu, ktoré sa v súčasnosti nachádza v priestoroch bývalého Evanjelického gymnázia v Modre slávnostným otvorením a predstavením osobností, v podaní ktorých sme si postupne vypočuli jednotlivé literárne diela.

            Tešili sme sa na herečku a pedagogičku Zuzku Polonskú v súkromnej základnej škole Euréka a jej detektívku, ktorá rozprávala o právach zvierat, šarmantnú herečku Zuzku Kaprálikovú v malebnom prostredí evanjelickej fary, ktorá nás previedla svetom hrdinky Antónie. Spisovateľ a literárny kritik Bystrík Šikula v sakristii Nemeckého evanjelického kostola dielom Internát nás zaviedol spolu s hrdinom príbehu na východnú Ukrajinu a poukázal na spätosť s aktuálnou spoločenskou situáciou. Fešák - herec Andrej Šoltés nás zas čakal v zákutí Slovenského evanjelického kostola a dielom Mystické telo, ktoré búra všetky možné i sexuálne tabu, nás svojím dokonalým uhrančivým a vybrúseným štýlom úplne očaril. Našu potulku tajomnou Nocou literatúry sme ukončili opäť v Lýceu so sedemdesiatnikom, hercom a moderátorom Alfrédom Swanom a dielom Celkom ľudské, v ktorom nádherný domček z kariet dokonalej rodiny sa zrúti po tom, čo mladá žena obviní prominentného syna rodiny zo znásilnenia,

            Uchvátení vôňou kníh a osobitým kúzlom každej známej osobnosti sme si vychutnávali objatia so súčasnou európskou literatúrou. A hoci sme uzimení čakali, že práve ten náš leták opečiatkovaný pečiatkou na každom mieste vyhrá atraktívne ceny – knihy a modranské vínko, sme napokon na pozadí melódií hudobnej skupiny Mariána Slávka dali zbohom kúsku európskej literatúry.

            Týmto sa chcem poďakovať všetkým literárne chtivým študentkám, ktoré nelenili a septembrovú noc strávili s európskou literatúrou a mojim kolegom Mgr. M. Pukančíkovej, Mgr. P. Blahovi a Mrg. J. Belákovi  za pomoc a spoluúčasť a Jančimu za foto z tejto literárnej potulky.

                                                                                                                 Mgr. Iveta Literatúrumilujúca Sečanská

          • ZAPÁJAME SA DO PROJEKTOV V ROKU 2022

          • K práci učiteľa často, v dnešnej dobe veľmi často, patria, okrem učenia aj rôzne iné úlohy. Za tento rok sa nám v telocvikárskom kabinete okrem bežných úloh ako je plánovanie a organizácia kurzov, súťaží a rôznych školských podujatí, podarilo zapojiť do viacerých projektov, vďaka ktorým sa nám mali zlepšiť podmienky vo vyučovacom procese.
            V šk. roku 2021/2022 to bol projekt ,,Otvorená škola”, podporovaný Bratislavským samosprávnym krajom, kde sme pre našu školu získali finanačné prostriedky na pomôcky v hodnote 4900€. Veľká vďaka preto patrí aj BSK, ktorý umožnuje aktívnym školám vytvoriť si lepšie podmienky na výučbu.

             V druhom projekte “Šport deťom” ide spoluprácu s Občianskym združením “Modrá líška”. Prostredníctvom tohto projektu dostalo niekoľko študentiek našej školy možnosť vyskúšať si nadobudnuté teoretické vedomosti aj priamo v praxi a to prácou s deťmi v oblasti športu. O projekt je veľký záujem a to nie len zo strany detí, ale aj našich študentiek a my dúfame, že sa ich podarí zapojiť do projektu v čo najväčšom počte.

            Profesijný rozvoj pedagógických zamestnancov je taktiež veľmi potrebný a tak sme počas prázdnin absolvovali štvordňové školenie ,,Škola v pohybe” na FTVŠ UK Bratislava, kde sme svoje vedomosti obohatili o inovatívne poznatky v oblasti športu.
            A tak sa v tomto školskom roku tešíme na nové cvičenia a hry, ktoré si s využitím nových pomôcok spoločne s Vami vyskúšame.                                                    

                                                                                                                                        S pozdravom

                                                                                                                                                          Kabinet TŠV

          • "Dobrý štart"

          • "Aj tento rok sme pre naše prváčky pripravili teambuldingové doobedie aktivít, počas ktorých sa mohli lepšie spoznať a zažiť zábavu. Žiačky sme viedli k tomu, aby sa medzi sebou rozprávali a spoznávali, spoločne si vytvorili pravidlá triedy, pod ktoré sa podpísali a visia v ich kmeňovej učebni. Po krátkej prestávke sme sa spoločne rozprávali o rôznych obavách, ktoré nás trápia či už z dôvodu príchodu na novú školu a do nového kolektívu alebo z dôvodu začiatku nového školského roku. Doobedie sme uzavreli aktivitou dážď, pri ktorej sme zistili, že kolektív môže spoločne toho veľa dosiahnuť. Tento rok bol špecifický aj tým, že sme do aktivít po prvý krát čiastočne zapojili aj triedne učiteľky, za čo im veľmi pekne ďakujem. O prípravu a realizáciu aktivít sa postarali manželia Belákovci." --

                                                                                                                                                                        Ján Belák

          • Boli sme súčasťou vinobrania v Modre

          • Kto sa v sobotu 10.9.2022 nachádzal v Modre, určite mu neunikol tradičný alegorický sprievod a hrnčiarska labovka, ktoré sa konali ako súčasť vinobrania. Aj my sme boli pri tom.  Naše  žiačky a to: Sára Brunovská , Sára Graňáková a Viktória Slamková z I.CLV, Simona Gajdošová z I. B, Simona Volná z II.B, Ivana Macková z II.CLV, Barbora Herdová a Rebeka Forro z II.A, dievčatá  zo IV.BV Sandra Bartková , Tamara Hulíková a Bernadeta Vitálosová. Našou úlohou bolo znázorniť viazanie vinohradu pántom, ktorý vidíte na fotografiách za pásom každej z nás a striekať vinič historickými „špricňami“. Tradičné oblečenie a rekvizity nám požičalo Kultúrne centrum Modra. Celý sprievod sa niesol v tradičnom duchu a každá skupina znázorňovala jeden druh práce počas vinohradníckeho roka. Ďakujeme všetkým žiačkam, za účasť a ochotu prísť do Modry aj v sobotu, reprezentovať ju a preniesť sa na chvíľu do histórie, ktorá takto ožíva a v modernej podobe je stále živá v našom regióne. Ďakujem pani prof. Sečanskej za spoluprácu a zhotovenie fotodokumentácie.

            Martina Pukančíková

          • Máme svetovú šampiónku!

          • Srdečne blahoželáme Lenke Tománkovej z 3.CV, ktorá v silnej konkurencii získala bronzovú medailu na dorasteneckých majstrovstvách sveta v džude. Tie sa konali koncom augusta v Sarajeve, kde sa v zápase o tretie miesto postavila súperke Ghonim z Egypta, ktorú hodila v 22. sekunde zápasu na ukážkový Ippon (celý bod, ktorým končí zápas pred časovým limitom).

            Lenke prajeme ešte veľa športových úspechov a sme hrdí, že reprezentuje nielen našu školu a okres, ale i celé Slovensko.

             

            Mgr. Soňa Trojanovská

             

          • Čajová párty

          • V rámci hodín biológie si študentky prvých ročníkov pripravili praktické hodiny, na ktorých sme sa oboznámili s liečivými bylinami.  Prezentácie dievčat z jednotlivých tried I. A, I. B a I. CLV, boli doplnené ukážkami rastliniek a dievčatá tak mohli spoznávať aj vône jednotlivých rastlín. Na záver sme si  preskúšali kuchárske umenie a dievčatá spoločne uvarili bylinkové čaje a ochutnávali ich. Študentky si touto praktickou ukážkou upevnili svoje znalosti o jednotlivých liečivých bylinách.

                                                                                                      Mgr. Lenka Štancelová

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
      • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
      • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
      • 162 787
      • 2020678693
      • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
      • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
      • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
    • Prihlásenie

!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');