• Univerzita Mateja Bela u nás...

          • Dňa 30.03.2023 do našej školy zavítali profesorky Pedagogickej fakulty UMB v Banskej Bystrici Mgr. Karina Zošáková, PhD., Mgr. Soňa Kollárová a Mgr. Annamária Šimšíková. Ich cieľom bolo realizovanie workshopov s triedami III. A a II.A na tému:  (NE)populárna pravda o sociálnych médiách a Rizikové správanie na sociálnych sieťach.

                 V priebehu workshopov si žiačky zážitkovou formou prehĺbili vedomosti o rizikách spojených s používaním sociálnych médií. Oba workshopy sa zameriavali ako na známe riziká z prostredia internetu, tak aj na novo vynárajúce sa riziká v súvislosti s duševným zdravím mladých ľudí. Žiačky sa na nich dozvedeli o rôznych nástrahách, „vychytávkach“, ale predovšetkým  sa zabavili.

                 Na vytvorenie uvoľnenej atmosféry v jednej aj v druhej triede využili profesorky aktivitu Energizér Tik-Tok  Move your body zameraný na motoriku - koordináciu pohybov, tvorivé vyjadrenie a  spoluprácu.

                 Druháčky s Mgr. A. Šimšíkovou realizovali aktivity zamerané pre žiakov 2. stupňa ZŠ, prostredníctvom ktorých mali možnosť zažiť skúsenosť, ako odborný zamestnanec pracuje s deťmi danej vekovej kategórie pri realizácii prevencie v školskom zariadení.

                 Tretiačky s Mgr. K. Zošákovou PhD. a Mgr. S. Kollárovou realizovali aktivitu Informačné bubliny, v ktorej na základe videa analyzovali odlišnosť obsahov sociálnej siete Tik-Tok v krajinách Čína a Európa.

                 A následne zábavné aktivity Hide & Seek, kde úlohou dievčat bolo postaviť sa so svojou aplikáciou na stranu makety (otvoreného zámku) – reprezentujúceho bezpečnú aplikáciu, alebo na stranu makety (červený zámok) reprezentujúcej potenciálnu hrozbu a aktivitu s názvom Detektív ROTZA, ktorej cieľom bolo identifikovať rôzne typy online rizikového správania.

                 Na základe aktivít dievčatá zistili, že výučba pojmov a daná téma môže prebiehať i hravou formou, pričom pedagóg vychádza z poznania žiaka a doplní mu informácie, ktoré rozširujú jeho poznanie.

                 Súčasťou workshopov bola i prezentácia Pedagogickej fakulty UMB v Banskej Bystrici o možnostiach štúdia na katedre pedagogiky a andragogiky, ako aj propagačných materiálov na chodbe školy určenej pre naše žiačky.                                               

                                                                                                                             Mgr. Iveta Sečanská

            A naša spätná väzba na workshopy a realizované aktivity UMB:

            ...Ja som milovníčka akýchkoľvek workshopov a tento sa mi veľmi páčil. Zistila som o sebe, že nie som naviazaná na telefón a život na sociálnych sieťach. Tiež sa mi páčila aj časť o Vašej univerzite. Myslím, že viem kam dám druhú prihlášku...

            ...Táto téma je sama o sebe zaujímavá, ale vy ste ju podali ešte zaujímavejším spôsobom a získali ste moju plnú pozornosť. Nesedeli sme stále a priviedli ste nás viac sa zamyslieť nad touto témou...

            ...Pri tomto workshope som nemala potrebu byť od nudy na mobile, bola to zaujímavá diskusia a prijemné rozprávanie...

            ...Bolo to super! Myslím si, že ste veľkej väčšine z nás otvorili oči. Bola to konečne živá a zaujímavá prednáška! Vďaka Vám ma zaujala Vaša škola, veľmi ma to bavilo!...

            ...Workshop sa mi veľmi páčil. Prístup pani magisterky a pani doktorky bol veľmi príjemný a dodali mi sebavedomie do odstránenia sociálnych sietí. Oceňujem peknú vizuálnu prezentáciu, zábavnú aktivitu a skvelý prístup. Ďakujeme!...

          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 29. 3. 2023 sa naše žiačky zúčastnili na Krajskom kole SOČ (stredoškolská odborná činnosť) , ktoré sa konalo na Strednej priemyselnej elektrotechnickej škole Karola Adlera v Dúbravke. Svoju odvahu si pred trojčlennými komisiami vyskúšali žiačky : Marcela Čmehýlová a Barbora Krausová z 3. B , Nina Oborová a Vanessa Mikulášková zo 4. A a Tereza Špičková zo 4. CV. Dievčatá vynikajúco zvládli obhajobu svojich prác a takisto ich nezaskočila žiadna otázka zo strany hodnotiacej komisie.

            V odbore 16 - Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba sa na treťom mieste umiestnila Nina Oborová zo 4. A, ktorá odprezentovala svoju prácu o folklóre. Na prvom mieste sa umiestnila Marcela Čmehýlová z 3. B , ktorá predviedla aj excelentnú ukážku vlastnej odevnej tvorby - šaty podľa Diora.

            V odbore 13 - História, filozofia, právne vedy sa na treťom mieste umiestnila Barbora Krausová.

            Výherkyniam srdečne gratulujem a ďakujem všetkým zúčastneným. Verím, že budeme mať úspech aj na Celoštátnej prehliadke.

            Mgr. Pavol Blaho

          • Divadelné predstavenia v marci

          • Divadlo Ludus opäť nesklamalo. Mohli sme sa o tom presvedčiť počas dvoch predstavení, ktoré prišli zahrať aj mimo ich domovskej scény. Prvé úžasné predstavenie, ktorého sme sa zúčastnili s I.CLV  a I.B bolo 14.3. 2023 v Pezinku. Pozreli sme si zdramatizovaný román Na západe nič nové od Remarquea z prostredia prvej svetovej vojny v podaní štyroch hercov. Aj napriek tomu, že príbeh nás zarmútil, verne zobrazil vojnové prostredie a prežívanie mladých ľudí. Scéna sa nám menila pred očami akoby zázračne a my sme s napätím čakali, ako to celé skončí. Okrem tých, ktorí sme už knihu čítali. O týždeň, 23.3.2023 sme zase boli očarení iným predstavením. Tento raz sa hralo v Modre predstavenie Máj, pôvodne od K.H. Máchu. Romantizmus na pódiu sme zažili viacerými zmyslami. Hudba, tanec, hovorené slovo, vizuálne efekty a maľovanie pieskom dotvorili výborný kultúrny zážitok pre našich druhákov. Tešíme sa na ďalšie predstavenia.

            Mgr. Martina Pukančíková, Mgr. Iveta Sečanská

          • LYŽIARSKY KURZ 2023

          • V dňoch od 5. do 10. marca 2023 sa konal lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz, ktorého sa zúčastnilo 78 žiakov 2. ročníka. Dlhé roky na Makove vystriedali Nízke Tatry a lyžiarske stredisko SKI centrum Bačova Roveň vo Vyšnej Boci, kde sa naše dievčatá a chlapci každým dňom zdokonaľovali. V pondelok boli žiaci rozdelení do skupín podľa ich schopností a začali prvé hodiny výuky na svahu, kde naši inštruktori prostredníctvom rôznych cvičení pomáhali deťom v získaní nových lyžiarskych a pohybových zručností. Každým dňom sa naši študenti zdokonaľovali, prekonávali svoj strach a odstraňovali nedokonalosti, čo bolo vidno aj na ich výkone. Mnohí sa počas týždňa posunuli o niekoľko skupiniek vyššie a aj tí, ktorí na lyžiach stáli po prvýkrát, nabrali odvahu a po niekoľkých hodinách a cvičeniach dokázali svah zdolať. Lyžovanie v podvečerných hodinách vystriedal oddych, spoločenské hry a voľný program, počas ktorého mohli žiaci a učitelia tráviť spoločne voľný čas, bližšie sa spoznať a zabaviť sa. Aj napriek niektorým zraneniam a nepríjemnostiam, ktoré sa na kurze vyskytli, by sme chceli pochváliť celý druhý ročník za takmer bezproblémový týždeň strávený uprostred krásnej prírody Nízkych Tatier, vyzdvihnúť ich lyžiarsky pokrok a tak isto dobrú reprezentáciu našej školy v Hoteli Barbora, ktorého zamestnanci našich študentov veľmi chválili. Na záver ďakujeme našim inštruktorom (O. Kuznecovova, F. Solárová, J. Tibenský, A. Held, A. Kosáková), pedagogickému dozoru (J. Belák, B. Beláková) a zdravotníčke (V. Zvolenská), ktorí na týždeň opustili komfort svojho domova, obetovali svoj čas, energiu a robili všetko pre to, aby sa všetci vrátili domov zdraví, s novými zručnosťami, skúsenosťami a zážitkami. Tešíme sa na ďalšie spoločné chvíle strávené s vami.

            Vaši inštruktori 

          • Silná zostava na súťaži Hviezdoslavov Kubín 2023 – 2 striebra, 3 bronzy

          • Na okresnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 2023 (pre okresy Senec, Pezinok, Malacky a Bratislava III.) reprezentovala našu školu silná zostava recitátoriek. V próze to boli V. Mikulášková, L. Rabčanová, L. Sovičová, L. Pšenicová, A. Zámečníková, M. Opluštilová a v poézii N. Andraščíková a H. Stúpalová. V hľadisku im fandil slovenčinár A. Herceg, s ktorým sa na súťaž pripravovali.

            Na javisko bratislavského V-klubu sa postupne postavili všetky recitátorky v 5-hodinovom súťažnom maratóne a následne sme strávili 2 hodiny pri rozboroch s porotou. Mesiace postupných príprav, hodiny voľného času a veľa úsilia, ale len jeden pokus na súťaži. Všetko toto dievčatá obdivuhodne zvládli.

            A veľmi sa tešíme, že dosiahli skvelé úspechy:

            V próze Vanessa Mikulášková získala za prednes M. Kukučín: Keď báčik z Chochoľova umrie 2. miesto s postupom na krajské kolo – Štúrova Modra a tiež pochvalu od poroty.

            Liliana Sovičová s textom V. Pankovčin: Marakéš a Leona Rabčanová s textom V. Kostelanski: Vlna obsadili zhodne 3. miesto. Prvé miesto udelené nebolo.

            V poézii získala Hana Stúpalová za prednes M. Válek: Z vody 2. miesto a Nina Andraščíková za prednes básne Všednosť od A. Ágg 3. miesto. Prvé miesto udelené nebolo.

             

            Gratulujeme a Vanesse držíme palce na krajskom kole v boji o postup do finále Hviezdoslavovho Kubína 2023!

             

            PaedDr. Adam Herceg

            foto: AH, MOS Modra

             

          • Beseda s Adrianou Krištofíkovou

          • Na našej škole sa uskutočnila beseda s názvom Súčasná literárna tvorba očami autorky Adriany Krištofíkovej. Adriana Krištofíková je absolventkou Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v odbore slovenský jazyk a literatúra - anglický jazyk. V súčasnosti pedagogicky pôsobí na Gymnáziu Karola Štúra v Modre a je mimoriadne plodnou spisovateľkou. Na svojom konte má 13 románov, ktoré písal sám život a sú skôr určené ženským citateľkám. Našim žiačkam porozprávala o svojej tvorbe, kde čerpá námety a inšpiráciu, tiež im aj rozdala cenné a praktické rady o tom, ako postupovať pri publikovaní vlastnej tvorby.

            Chcem sa poďakovať vedeniu za umožnenie organizácie tejto akcie, ďakujem aj pani Adriane Krištofíkovej za pútavú besedu a v neposlednom rade vyslovujem poďakovanie aj žiačkam 3. CV za navodenie priateľskej atmosféry, úprimný záujem a podnetné otázky do diskusie.

            Mgr. Pavol Blaho

          • Máme tu nové číslo Pakárskeho echa!

          • Minulý týždeň vyšlo nové, krásne a voňavé číslo školského časopisu. Môžete sa v ňom dočítať o podujatiach, na ktorých sme sa zúčastnili, nájsť svoju odpoveď z dotazníka o Demokratke Erži, dozvedieť sa o pedagogickom zbore, potešiť sa našou a vašou umeleckou tvorbou – textami aj výtvarnými prácami a na poslednej strane vás čaká...no, veď pohľadajte sami J. Každá trieda dostala výtlačky Pakárskeho echa od našich skvelých redaktoriek a jeden kus na vás čaká aj na chodbe. Rozhliadnite sa. Príjemné čítanie vám praje redakcia.

          • So slovenčinármi v divadle – Cyrano z predmestia

          • Pred pár rokmi bol po 42 rokoch v Divadle Nová scéna znovu uvedený kultový slovenský muzikál Cyrano z Predmestia. Dve tretiacke triedy – 3.B a 3.A – si boli 14. 2. 2023 pozrieť znovu uvedené predstavenie so svojimi slovenčinármi A. Hercegom a P. Blahom. Keď sme zasadli do hľadiska, boli sme zvedaví, ako nás osloví libreto Alty Vášovej, texty J. Štrassera a K. Peteraja či hudba M. Vargu a P. Hammela. Predsalen, muzikál vznikal pred takmer polstoročím...

            Výkony P. Slezáka, M. Gális Partlovej, V. Plevčíka a nasadenie všetkých tanečníkov spolu s hudobníkmi nás „chytili“ hneď od začiatku a spravili z muzikálu skvelý zážitok. Nadšené spontánne výkriky a potlesk publika pri záverečnej klaňačke evidentne potešil aj hercov.

            Na zorganizovaní podujatia sa podieľala aj naša študentka B. Krausová, ktorá si tému diváckej reflexie oboch verzií muzikálu vybrala ako svoju tému SOČ a po predstavení pripravila pre spolužiačky dotazník a spätnú väzbu.

             

            Ďakujeme fondu ZRPŠ za finančnú podporu a pánovi Ježovičovi z JOJO BUS Modra za dopravu.

            Upútavka: https://www.youtube.com/watch?v=oDmhushXbVk&t=3s

             

            PaedDr. Adam Herceg

            foto: AH

          • So slovenčinármi na diskusii s Veronikou Šikulovou

          • Štvrtkový večer (9. 2. 2023) sme strávili v útulnom priestore modranského KC Lýceum pri diskusii Literárny kabinet so spisovateľkou Veronikou Šikulovou. Reč bola o spisovateľských začiatkoch a aj o knihách, ktoré autorke vyšli v poslednom čase. V debate sme sa dozvedeli o vzťahu k Francúzsku a M. Proustovi. V. Šikulová premýšľala tiež o slove v umeleckej tvorbe, a to aj v kontexte diela maďarského spisovateľa P. Esterházyho.  Hostka rozprávala aj o literatúre pre deti, kritizovala najmä súčasnú obsahovú a jazykovú kvalitu textov pre najmenších a zdôrazňovala, že pri práci s detským čitateľom sú dôležité fantázia, hravosť a štylistická kvalita. V závere sa otázkami do diskusie zapojili aj naše študentky.

            Veronika Šikulová rozprávala okrem iných o svojich knihách Líštičky majú rady teplo; Radosti a dni a knihách pre deti – Zelená pošta a Pozor, bodkovaný pes. Diskusiou sprevádzala literárna vedkyňa Eva Kenderessy.

            Na podujatí sa zúčastnili Kristína Sukupčáková, Simona Števíková, Paulína Fecková, Katarína Durcová, Ivana Macková a slovenčinári M. Pukančíková a A. Herceg.

            Ďakujeme za pozvanie OZ Presahy / Lýceum.

             

            PaedDr. Adam Herceg

            foto: AH

          • Vzdelávací program k Medzinárodnému dňu obetí holokaustu

          • Po pandemickej prestávke sa v škole opätovne zorganizoval vzdelávací program pri príležitosti Medzinárodného dňa holokaustu. Tento školský rok mal tri hlavné body: komiksovú súťaž na námety audiovizuálnych nahrávok pamätníkov, účasť na diskusii Zastúpenia Európskej komisie v SR – Európsky pamätník holokaustu a vyvrcholením bol vzdelávací program pre 1. – 3. roč. priamo v škole 6. 2. 2023.

            Počas školského vzdelávacieho programu si pre jednotlivé ročníky pripravil 90-minútové bloky dejepisár PaedDr. Adam Herceg. Prváci a druháci mali jednu vzdelávaciu časť o holokauste a jeho príčinách a druhú časť zameranú na projekciu dokumentov s témou záchrany počas holokaustu. Tretiaci mali metodický blok s názvom „Ako pracovať s témou holokaustu s deťmi?“, v ktorom dostali námety na priblíženie tejto problematiky deťom vo veku MŠ a ZŠ. V záverečnej časti si študentky počas workshopu vyskúšali niektoré modelové úlohy.

            A tu sú niektoré reakcie študentov na program v škole:

            Myslím, že je super sa o tom rozprávať. Je to smutné, no, žiaľ, pravdivé a myslím, že nie som jediná, ktorá má okolo takýchto vecí otázky, takže ďakujem. Myslím, že stále je na čo sa pýtať. Páči sa mi, že sa o tom rozpráva a nemlčí. Ľudia sa tak učia - aby takéto chyby neboli opakované.

            „Úprimne to nie je moja téma takéto veci, ale podľa mňa to bolo fajn a určite tým, ktorí o to majú väčší záujem ako ja, tak ich to bavilo.“

            Nápad s takouto vzdelávacou aktivitou sa mi veľmi páči. Veľa mi to dalo a teší ma, že máte záujem ukázať nám aj veci, ako napríklad hovoriť o náročných témach s deťmi.

            Plus tie fotky a vzadu plagáty boli zaujímavé. Čakala som dokument, alebo niečo podobné takže ma to veľmi milo prekvapilo a bolo to zaujímavé a hlavne pre nás učiteľky praktické.

             

            PaedDr. Adam Herceg

            foto: Mgr. Soňa Trojanovská, AH

          • Ivana Macková tretia v komiksovej súťaži v Prahe

          • Naša študentka Ivana Macková zaznamenala úspech v komiksovej súťaži v Prahe. Jej práca bola 30. 1. 2023 ocenená tretím miestom. Do súťaže sa ešte z našej školy zapojili Anna Nádašská a Pavlína Rybnikárová. Komiksy I. Mackovej a A. Nádašskej boli aj medzi vystavenými študentskými prácami v Refektáři budovy Matfyzu Univerzity Karlovej na Malej Strane. Všetky komiksy vznikli na námet audiovizuálnych nahrávok pamätníkov pokrývajúcich dejiny 20. storočia.

            Ivana si ocenenie prevzala osobne počas výročnej konferencie Centra vizuálnej histórie Malach, a to z rúk koordinátora centra Dr. Jiřího Kociana.

            Tento úspech v medzipredmetovej súťaži podporili vyučujúca výtvarnej výchovy Mgr. Romana Štefíková a dejepisár PaedDr. Adam Herceg.

            Okrem udeľovania ocenení sa v rámci medzinárodnej konferencie diskutovalo o metodickom využití osobných svedectiev a histórie či inovatívnych metódach pri výučbe dejepisu.

             

            Všetkým dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a Ivane gratulujeme.

             

            PaedDr. Adam Herceg

            foto: A. Herceg, I. Macková, CVH Malach

             

          • Diskusia Európsky pamätník holokaustu

          • Prvou časťou tohtoročného vzdelávacieho programu pre študentov pri príležitosti Medzinárodného dňa obetí holokaustu bola 27. 1. 2023 účasť 15 prihlásených študentiek na diskusii Európsky pamätník holokaustu, ktorú organizovalo Zastúpenie Európskej komisie v SR.

            Počas nej sme hľadali odpovede na otázky „Prečo sa holokaust stal?“ či „Môže sa také niečo, ako bol holokaust, ešte zopakovať?“ Hosťami diskusie, ktorú moderoval vedúci Zastúpenia EK v SR pán V. Šucha, boli novinárka D. Mozolová, štátny tajomník Ministerstva kultúry SR R. Kutaš a T. Stern, predseda Bratislavskej židovskej obce. Záznam z diskusie si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=Xt7Ilg6u0is&t=4s

            a tu: https://www.facebook.com/zekvsr/videos/1127621257921621

             

            Za spoluprácu ďakujeme pánovi Andrejovi Krchňavému zo Zastúpenia EK v SR.

             

             

            PaedDr. Adam Herceg

            školský koordinátor výchovy pre ľudské práva

          • Žena novej doby

          • Pre väčšinu študentiek bolo meno Alžbeta Gwerková-Göllnerová neznáme. Všetko zmenila premietanie filmu Žena novej doby a diskusia s autorkou filmu Annou Gruskovou. Podujatie predstavilo inšpiratívny príbeh literárnej vedkyne, historičky, demokratky bojujúcej za práva žien a účastníčky SNP, rovnako ako jej vnútorný svet a rodinný život až po tragickú smrť, ktorá bola pomstou za protifašistické postoje. Okrem toho študentská diskusia s pani A. Gruskovou otvorila mnohé aktuálne témy – od postavenia ženy v spoločnosti, cez vnímanie súčasnej podoby demokracie až po umeleckú filmovú tvorbu.

            Film sme študentom predstavili aj preto, že na ňom spolupracovala absolventka našej školy Veronika Hajdučíková.

            A tu sú niektoré z pozitívnych ohlasov študentiek:

            „Škoda, že som o nej počula prvýkrát. Malo by o nej vedieť čo najviac ľudí, pretože sa snažila urobiť svet pre ženy lepším. Aspoň na mňa to tak vplývalo.“

            „Diskusia s pani režisérkou ma veľmi potešila. Dozvedela som sa mnoho informácií, ako napríklad kde našla motiváciu, či ako dlho trvalo samotné natáčanie filmu. Mala veľmi milý a očarujúci prejav. Dúfam, že akcií tohto typu podujatia sa bude viac opakovať.“

             „Som veľmi vďačná za možnosť dozvedieť sa o tejto inšpiratívnej žene, ktorú mi poskytla naša škola. A to už pred nejakou dobou prostredníctvom divadelného predstavenia v modranskom Lýceu, ktoré som mala možnosť vidieť. Taktiež ma potešilo premietanie filmu, ktorého som sa mohla v rámci vyučovania zúčastniť a tým získať komplexnejšie informácie o Alžbete Gwerkovej-Göllnerovej, jej pôsobení ako aj o autorke dokumentu i divadelnej hry. Taktiež mi film ponúkol trošku iný pohľad na Banskú Štiavnicu, osobne ma zaujala aj spomenutá kniha Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej. Každú takúto príležitosť, ktorú mi škola dáva a vie ma čo i len o kúsok posunúť si veľmi vážim :)“

            Film sa mi veľmi páčil a obdivujem autorku za odvahu zrežírovať film tohto typu. Naozaj veľmi pekné pre všetky vekové kategórie. Ďakujeme.“

             

            Za spoluprácu ďakujeme KC Modra a Kinu Mier Modra. Podujatie finančne podporilo OZ Pakamo a fond ZRPŠ.

             

            PaedDr. Adam Herceg

            foto: A. Grusková

          • Beseda s pánom Stanislavom Štepkom

          • Dňa 2. februára 2023 sa na pôde našej školy uskutočnila beseda s pánom Stanislavom Štepkom, zakladateľom a dlhoročným umeleckým vedúcim Radošinského naivného divadla. Besedy sa zúčastnili žiaci tretieho a štvrtého ročníka a jej cieľom bolo oboznámenie žiakov s tvorbou Radošinského naivného divadla z pohľadu jeho zakladateľa. Súčasťou tohto podujatia bol aj kultúrny program, ktorý nacvičili naše žiačky pod vedením Mgr. Sylvie Oškerovej.Pre nás všetkých bolo naozaj veľkou cťou, že pán Štepka si aj napriek svojej pracovnej vyťaženosti našiel čas prísť k nám na besedu a podeliť sa s nami o svoje bohaté pracovné, ale i životné skúsenosti. Diskusia prebehla v priateľskom a vtipnom duchu, záujem zo strany žiakov bol naozaj veľký. Po skončení besedy si pán Štepka so svojím sprievodom pochutnali na dobrom obede v našej školskej jedálni.Vyslovujem veľké ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli s organizovaním tejto akcie, najmä pánovi školníkovi Branislavovi Manákovi za pomoc pri príprave spoločenskej miestnosti, pani kolegynke Sylvii Oškerovej za nácvik hudobného programu, našim žiačkam za ich záujem, ale najväčšia VĎAKA patrí pánovi Štepkovi, ktorého návšteva bola pre nás obohatením.

                                                                                                                                                                 Mgr. Pavol BLAHO

          • Martin Klinčúch u nás …

          • Má len 20 rokov, no už stihol stáť na divadelných doskách, zabaviť publikum v tv show
            “Tvoja tvár znie povedome”, či zahrať si v populárnom seriáli “Pán profesor” a “Mama na
            prenájom”. Taký je sympatický a talentovaný Martin Klinčúch, začínajúci herec a spevák a
            brat našej Paulínky Klinčúchovej. Prekvapila nás jednoduchosť a úprimné slová obyčajného
            20 ročného chalana v mikine z Trenčianskych Stankoviec, ktorý sa prišiel podeliť o svoj
            životný príbeh k nám do školy.
            Z rozhovoru s ním sme zistili, aký je Martin mimo obrazovky, ako ho podporovala rodina a
            najmä formovala mama a život na dedine. Ako ho dnes obohacuje život herca, či aké
            pozitíva alebo negatíva sú spojené so životom vo svete showbiznisu. V rozhovore sme sa
            dozvedeli aj to, čo ho naučilo herectvo, čím chcel byť, keď bol mladý, ako sa dostal na
            konzervatórium (“výmenou za vysnívaný pobyt v tábore”), aký má vzťah k sociálnym sieťam,
            ako ovplyvňujú jeho každodenné fungovanie (“v piatok nemôžem ísť len tak na pivo s
            kamošmi”).
            Za pozvanie Martina do školy ďakujeme vyučujúcim Mgr. Ivete Sečanskej a Mgr. Barbore
            Belákovej, ale hlavne Paulínke Klinčúchovej a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Martinom.

          • Santove dielničky

          • V stredu 1. decembra sa naša škola ponorila do úžasnej a kreatívnej atmosféry Santových dielničiek. 12 rôznych kreatívnych workshopov, počas ktorých sme vyrábali ikebany, vianočné gule, papierových anjelov, pohľadnice, záložky, svietniky, ponožkových snehuliakov a mnoho iných krásnych vianočných ozdôb. Užili sme si spoločne strávený predvianočný čas a potešili sa ručne robenými výrobkami, ktoré nám budú zdobiť domovy. Podujatie organizovali animátori zo IV. CLV v rámci odbornej praxe a škriatkovia školského parlamentu s p. učiteľkou B. Uhrovičovou a ochotnými kolegovcami. Všetkým veľmi pekne ďakujeme za spoločne strávený čas.

          • Toto sú zvončeky

          • Najlepšie nápady sú spontánne. Ten náš vznikol v druhom vagóne počas cesty domov. Premenili sme nápad na skutočnosť. Tadááá - vianočný rozhlas Zvončeky .

            Chceli sme vytvoriť vianočnú atmosféru, a tak sme rozprávali o vianočných tradíciách v cudzine i na Slovensku, o horúcich novinkách vo svete. Tiež sme spoločne odpočítavali dni do Vianoc a obohatili chodby školy o vianočné melódie.

            Počujeme sa o rok.

            Vaše Zvončeky
             

            Adela Kudláčová, Marcela Čmehýlová, Karin Kohútová, 3.B

          • Muzikálová Paka show

          • V utorok 21.12.2022 sme mali tú česť privítať celú našu školu v modranskom kultúrnom dome.

            Bolo to pri príležitosti konania sa veľkolepej MUZIKÁLOVEJ PAKA SHOW, ktorú sa našej triede pod vedením Karin Bučekovej a Simonky Števíkovej podarilo zorganizovať.

            Pri organizácií a plánovaní tejto akcie sme sa inšpirovali The Greatest Paka Show, ktorú v decembri 2019 iniciovala a zrealizovala vtedajšia 2.A spolu s pani profesorkou Oškerovou. Boli by sme veľmi rady, ak by sa tradícia vianočných akadémií na tejto škole udržala, preto sme sa danej úlohy tento rok zhostili my. Zamerali sme sa na Disney muzikály, ktoré našu generáciu sprevádzali detstvom a dospievaním. Našu show sme pojali ako súťaž, každá trieda si vylosovala jednu pieseň z konkrétneho filmu a ich úlohou bolo ju čo najvierohodnejšie napodobniť. Zapojili sme samozrejme aj štvrtácke triedy, ktoré predviedli tance z ich stužkových slávností. Na pódiu sa teda predstavila každá jedna trieda našej školy od 1. až po 4. ročník.

            To, ako dobre zadania jednotlivé triedy splnili, hodnotila porota, ktorá sa skladala samozrejme z pána riaditeľa, našej triednej pani profesorky Paulusovej a nakoniec famózneho pána školníka. Na základe ich objektívneho hodnotenia boli prvé tri najlepšie triedy ocenené nasledovne:

            1. miesto 2.A s piesňou Night falls z filmu Následníci 3

            2. miesto 2.Clv s piesňou Like me z filmu Teen Beach

            3. miesto 1.A s piesňou Cruisin for a bruisin taktiež z filmu Teen Beach

             

            Ocenenie za najlepší štvrtácky tanec získala 4.CLV s piesňou We’re All in This Together z filmu High School Musical

             

            Porota hodnotila zložky ako tanec, herecké výkony, kostýmy, rekvizity i celkový dojem.

            Ďakujeme všetkým úžasným ľuďom z našej školy, ktorí sa tejto akcie zúčastnili! Boli ste neskutoční a každá jedna pieseň bola premakaná – od kostýmov, cez tanec až po vaše herecké výkony.

            Plánovaným prekvapením boli naše tri spolužiačky zo 4.A, ktoré nám prišli zatancovať ako “Santove pomocníčky“ a napodobnili scénku z filmu Mean girls. O krásne ukončenie programu vo vianočnom duchu sa postarali speváčky Dominika Čibová zo 4.A a Paulína Fecková zo 4.B s piesňou Každý deň budú vraj Vianoce.

             

            Špeciálne poďakovania patria ešte týmto výnimočným osobám:

            pánovi riaditeľovi – za to, že nám umožnil zorganizovať túto akciu,

            pani profesorke Paulusovej – za pomoc pri organizácií a dôveru,

            pani profesorke Uhrovičovej – za sprostredkovanie plagátov

            a najmä PÁNOVI ŠKOLNÍKOVI – za vybavenie priestoru.

            Dúfame, že sa vám akcia páčila a veríme, že niektorá z tried po nás budúci rok prevezme štafetu a zhostí sa organizácie!

             

            Vaša 4.A

          • „Vianočná rozprávková chvíľa v MŠ“

          • Dňa 15.12. 2022 dievčatá z 3.B triedy počas pedagogickej praxe uskutočnili  vianočné besiedky pre deti v MŠ SNP a v MŠ Vajanského. Rozprávkovým príbehom pod názvom „Vianočná hádka“ deťom spríjemnili dopoludnie a vdýchli tak vianočnú atmosféru do tried. 

            Deti so záujmom a nadšením vnímali dej rozprávky, ktorý bol obohatený  o  spev aj  tanec. Príbeh a jeho predvedenie  sa páčil nielen deťom, ale aj pani učiteľkám, začo naše dievčatá odmenili potleskom a žiarivým úsmevom. Za nácvik a odborné usmernenie patrí poďakovanie kolegyni Mgr. I. Sečanskej.

                                                                                                                                                                  Mgr. K. Badinková

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
      • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
      • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
      • 162 787
      • 2020678693
      • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
      • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
      • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
    • Prihlásenie

!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');