• Za krajšiu Modru, za krajšiu školu...
          • Za krajšiu Modru, za krajšiu školu...

          • V utorok 21. 4.2015 sa žiaci našej školy zapojili do tradičného jarného upratovania. Prváci a druháci vymenili na chvíľu perá za hrable a lopaty a niektorí si po prvýkrát vyskúšali prácu s bežným náradím.

            Očistili okolie školy od odpadkov, vyčistili detského ihrisko, v blízkosti našej školy, na ktorom obnovili ochranný náter.

            Upratali sme aj školský dvor. Upravili kríky a trávnaté plochy a pripravili ihrisko na pohybové činnosti, nakoľko telocvičňa je pre rekonštrukcie na dlhší čas mimo prevádzky.

            Poďakovanie patrí všetkým iniciatívnym žiakom a aj tým, ktorým manuálna práca príliš „nevoňala“. Tí si to aspoň vyskúšali a možno sa im to raz zíde.

            Ďakujem telocvikárom – T. Horkej, M. Benkovej, O. Kuznecovovej, výtvarníkovi P.Šimovi a samozrejme nášmu školníkovi, ktorý pri takej činnosti nemohol chýbať.

          • KRAJSKÉ KOLO SOČ

          • V dňoch 31.3. - 1.4.2015 sa uskutočnilo krajské kolo SOČ. Našu školu v ňom úspešne reprezentovali Anna Samsonová z 3.A, Adriana Miklovičová z 3.A a Peter Rybárik z 3.LV.

            V silnej konkurencii sa umiestnili nasledovne:

            Anna Samsonová obsadila v súťažnom odbore Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba 3. miesto. Rovnako obsadil 3.miesto aj Peter Rybárik v súťažnom odbore Problematika voľného času.

            I keď im postupové miesta unikli, i tak im srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

            Veríme, že budú dobrou inšpiráciou pre budúci ročník stredoškolskej odbornej činnosti, aby sme našli na našej škole ich dôstojných pokračovateľov. 

        • España en Fiestas
          • España en Fiestas

          • Dňa 17.04. 2015 nás navštívil študent Vysokej školy z Granady (Španielsko) Miguel Vázquez, ktorý nám predstavil španielske festivaly. Prednášky “España en Fiestas” sa zúčastnili žiačky španielskeho jazyka všetkých ročníkov, ktoré mali možnosť spoznať kúsok zo španielskej kultúry. Prednášku zorganizovala učiteľka H. Schrancová, ktorá bola zodpovedná aj za preklad. Miguelovi ďakujeme!

          • Súťaž "Aj pán Goethe by mal radosť"

          • Dňa 14.4.2015 sa v Kultúrnom centre v Pezinku konala jazyková súťaž "Aj pán Goethe by mal radosť". 1.miesto v III.kategórii v prednese piesne bez hudobného sprievodu v nemeckom jazyku získala Lucia Prikrylová z 3.A triedy. Srdečne blahoželáme!

          • Seminár "Rozhoduj o Európe"

          • Seminár projektu Rozhoduj o Európe sa uskutočnil 23. 3. 2015 v priestoroch Mestského úradu v Pezinku. Celkovo sa ho zúčastnilo 50 študentov z rôznych škôl západného Slovenska.  Medzi nimi bol aj tím našej školy, ktorý tvorili študentky D. Javorová, L. Prikrylová a M. Danišová pod vedením učiteľa A. Hercega.

            Seminár otvoril príhovorom primátor mesta Pezinok, Oliver Solga, ktorý vysvetľoval študentom dôležitosť angažovania sa mladých ľudí v komunálnej politike a dobrovoľníckej práci. V prvej časti seminára boli zhrnuté dôležité fakty o EÚ a jej fungovaní, hodnotách a orgánoch.Druhá časť sa venovala interaktívnejšiemu zapojeniu účastníkov formou štruktúrovaného dialógu. Študenti boli rozdelení do štyroch skupín, ktoré reprezentovali rôzne oblasti – obec/mesto, samosprávny kraj (VÚC), štát a nadnárodnú úroveň - Európsku úniu. Záverečnou aktivitou bolo zasadnutie Rady ministrov EÚ. Študenti si vyskúšali, ako prebieha diskusia o konkrétnej problematike v tejto inštitúcii. V našom prípade boli účastníci rozdelení na 28 členských štátov EÚ. Každý jeden štát bol reprezentovaný ministrom daného štátu. Ministri sa vyjadrovali na aktuálnu tému zavedenia sankcií voči Rusku. Podujatie pripravilo CEP v spolupráci s mestom Pezinok a ďalšími partnermi.

          • Obvodné kolo vo volejbale dievčat

          • Dňa 26.3.2015 sa konalo na našej škole obvodné kolo vo volejbale dievčat. Zúčastnili sa ho dievčenské družstvá z PaKA Modra, OA Pezinok, SOŠ Komenského Pezinok, Gymnázia Pezinok a Gymnázia Modra. Víťazné 1.miesto obsadilo družstvo dievčat z PaKA Modra. yes Blahoželáme!

             

          • Aerobic maratón

          • Dňa 30.3. 2015 sa naše žiačky zúčastnili Aerobik maratónu pri príležitosti Dňa Narcisov organizovaného CVČ Kalokagatia v Trnave pod vedením vyučujúceho Juraja Tibenského.
            Maratónu sa celkovo zúčastnilo viac ako 180 žiačok a žiakov zo základných a stredných škôl trnavského kraja. 
            Na športovej akcii boli prezentované viaceré fitness systémy - Aerobik, Insanity, Tae-bo a Spirals, do ktorých sa naše žiačky s radosťou a veľkým odhodlaním zapojili a športové dopoludnie si veľmi užili.

          • Zapojili sme sa do literárnych súťaží

             

            Naši študenti sa zapojili do aktuálnych literárnych súťaží Esej Jána Johanidesa 2015 a Literárny Kežmarok 2015. Dominika Mojžišová (1. A) a Danka Cabadajová (1. B) napísali esej na tému: „Niekedy je človek najmenej osamelý, keď je sám.“ Svoje básne do súťaže Literárny Kežmarok poslali študenti Miška Šefferová (4. LV), Peťo Rybárik (3. LV) a Danka Cabadajová. Všetkým držíme palce, aby sa im darilo nielen v súťaži, ale aj v ďalšom písaní. Literárne práce so študentmi pripravil do súťaže učiteľ slovenčiny Adam Herceg.

             

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Pedagogickej a kultúrnej akadémie v Modre oznamuje študentom, že v zmysle § 150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov, bude dňa 10. 03. 2015  riaditeľské voľno, z dôvodu odstávky vody v školskom internáte. Vyučovanie bude pokračovať v stredu 11. 3. 2015.

             

        • Stredoškolská odborná činnosť /SOČ/
          • Stredoškolská odborná činnosť /SOČ/

          • Dňa 26.2.2015 sa konalo školské kolo SOČ-ky. Tohtoročnej súťažnej prehliadky písomných prác sa zúčastnilo 8 študentov PaKA, ktorí prezentovali 5 prác v súťažnom odbore 01 Problematika voľného času, jednu prácu v odbore 17 Pedagogika, psychológia, sociológia, jednu prácu v odbore 16 Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba a jednu prácu v odbore 06 Zdravotníctvo. O študentoch, ktorí postupujú so svojimi prácami do krajského kola, rozhodla odborná hodnotiaca porota v zložení:

            Mgr. Jana Jurovčáková /metodik SOČ/, Mgr. Iveta Sečanská, Mgr. Soňa Trojanovská

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a pekné prezentácie svojich prác. Do krajského kola SOČ postupujú:

            Peter Rybárik, 3.LV - 1.miesto /v súťažnom odbore 01/

            Adriana Miklovičová, 3.A - 2.miesto /v súťažnom odbore 01/

            Anna Samsonová, 3.A - 1.miesto /v súťažnom odbore 16/

            Držíme palce v krajskom kole !

             

             

             

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 25.2.2015 sa v priestoroch Malokarpatského osvetového centra v Modre konalo okresné kolo v umeleckom prednese poézie a prózy „Hviezdoslavov Kubín“. Našu školu reprezentovala študentka 1.A triedy Barbora Richterová, ktorá sa pod vedením p.prof.Trojanovskej umiestnila na krásnom 3.mieste.

            Srdečne blahoželáme!

             

          • Súťaž v speve ľudových piesní

          • Dňa 24.2.2015 sa na našej škole uskutočnil prvý ročník súťaže ľudových piesní. Predstavili sa nám talenty takmer zo všetkých ročníkov. Hviezdna (po)rota v zostavení pani profesoriek Trojanovskej, Oškerovej a Strakošovej to rozhodne nemala ľahké. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, a to v kategórii sólo speváčka a duet. Ako to už býva zvykom, oceňovali sa prvé tri miesta a my srdečne gratulujeme za :

            1.miesto Romanke Žemberyovej z 1.B
            2.miesto Katke Kakašovej z 1.A
            3. miesto Aničke Samsonovej z 3.A
            v kategórii sólo speváčka...

            a za 1.miesto v kategórii duo Dominike BeňákovejVeronike Sekáčovej – obe zo 4.A.

            Tiež srdečne gratulujeme Janke Gorekovej z 1.A, ktorá získala ocenenie riaditeľa školy od našej novopečenej pani riaditeľky M. Nemcovej.

            Aby sme vniesli trochu testosterónu do spoločenskej miestnosti, celou súťažou nás sprevádzal neúnavný a rečovou schopnosťou obdarený Peter Rybárik.
            Organizačné schopnosti nám predviedla 3.LV,  ktorá sa postarala o materiálno - technické zabezpečenie ( Verte, že túto skúsenosť zužitkujete pri maturitnom projekte)
            Takže: SPEVU ZDAR A ĽUDOVKÁM TIEŽ !!!

            Komentár napísala Viky Chovancová zo 4.LV

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

          • Pochvalný článok o našej výučbe z USA 
             
            Dňa 24. 2. 2015 vyšiel na webstránke University of Southern California - Shoah Foundation (USCSF) článok Robin Migdolovej o našej školskej spomienke na 70. výročie oslobodenia Auschwitzu, ktorú ako vzdelávací blok pripravil dejepisár Adam Herceg. V článku sa píše o zapájaní videosvedectiev do vyučovania dejín 20. storočia na našej škole, sú v ňom sprostredkované reakcie našich študentov na životný príbeh pani Kuttnerovej (preživšej Birkenau) a zapracovaná do článku je aj časť z rozhovoru, ktorý poskytol R. Migdolovej náš učiteľ dejepisu A. Herceg.
             
             
            USCSF je správcom najväčšieho vizuálneho archívu dokumentujúceho svedectvá preživších holokaust. S videami z tohto archívu naši študenti pracovali už v školskom roku 2013/2014, keď sa na hodinách dejepisu zapojili do vzdelávacej aktivity v rámci projektu "Teaching with Testimony in the 21st Century", v ktorom sme pripravili do výučby niektoré svedectvá preživších z nášho regiónu v spolupráci s pánom Martinom Šmokom (USCSF).
             
             
             
          • Lyžiarsky kurz -január 2015

          • Máme za sebou prvý „povinný“ lyžiarsky kurz. Kurzy sú  súčasťou nášho vzdelávacieho programu a prax nám neustále potvrdzuje, že ich „povinnosť“ má v našich študijných odboroch svoje opodstatnenie. Preto sme uvítali, že k Plaveckému kurzu a ku Kurzu ochrany života a zdravia pribudol aj Lyžiarsky kurz, ktorý musia absolvovať všetci študenti.

            Lyžovali sme v stredisku Makov a z 20 „nelyžiarov“ sme na „veľký“ kopec dostali takmer všetkých a tí, čo neprekonali svoj strach, jazdili bez problémov na malom vleku.

            Chválime všetkých žiakov, ktorí sa napriek počiatočným ťažkostiam nevzdali a skúšali to dovtedy, kým to „svaly a hlava“ nepochopili.

            Ďakujeme našim bývalým kolegom Eve Holecovej a Ferovi Jurkáčkovi, ktorí sa na vlastné náklady zúčastnili kurzu a pomáhali nám s individuálnym výcvikom jednotlivých žiakov.

            K tradičným zážitkom z pádov, jazde na vleku, úspešnému zdolaniu „kopca“... pribudol aj jeden určite nezabudnuteľný a to bola spiatočná cesta. Nepriechodnosti horského prechodu Makov sme unikli len o vlások, ale uviazli sme v kolóne na diaľnici, spôsobenej snehovou kalamitou, ktorá ochromila celé Slovensko a najmä cestárov.

            Ďakujeme šoférovi z L+ L autobusovej dopravy Senec, ktorý nás bezpečne dopravil domov.

                                                                                                                                Mgr. Mária Benková

             

            Do galérie Lyžiarsky kurz 2015 boli pridané fotografie.

        • 70. výročie oslobodenia Auschwitzu
          • 70. výročie oslobodenia Auschwitzu

          • 70. výročie oslobodenia Auschwitzu a Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si pripomenuli študenti našej školy počas vzdelávacieho bloku a výstavou plagátov pod názvom Zachovať pamäť nažive. Pripojili sme sa tak k celosvetovej výzve "Svet bude počúvať hlasy z Auschwitzu 27. 1. 2015", ktorú zverejnilo poľské Múzeum a pamätník Auschwitz-Birkenau.

             Na úvod si študenti pozreli krátke video 70th Anniversary of the Liberation of Auschwitz. Potom im učiteľ dejepisu A. Herceg predstavil prezentáciu o genéze šoa. Nasledovalo premietanie pasáže z vizuálneho archívu University of Southern California - Shoah Foundation, a to videosvedectva pani H. Kuttnerovej, ktorá pochádzala z nášho regiónu a prežila Birkenau. Nahrávka sa sústredila na líniu: getoizácia - transport - selekcie - život v tábore - pokusy na ľuďoch. Viacerí pani Kuttnerovú ihneď spoznali, pretože s inou časťou jej videosvedectva sme pracovali v minuloročnom dejepisnom projekte Svedectvo pamätníkov vo vyučovaní v 21. storočí. Na záver si študenti prezreli 16 víťazných plagátov z medzinárodnej súťaže Yad Vashem. Fotky nájdete vo fotoalbume.

             
            Spomienku pripravil PaedDr. Adam Herceg. 
             

            Do galérie 70. výročie oslobodenia Auschwitzu boli pridané fotografie.

        • Deň župných škôl v Avione
          • Deň župných škôl v Avione

          • Dňa 23.januára 2015 sme sa zúčastnili prezentácie stredných škôl na Dni župných škôl v bratislavskom obchodnom centre Avion. Školu prezentovali Mgr. Nemcová, Mgr. Trojanovská a Mgr. Sečanská spolu so žiačkami III.A a III.LV triedy. Svoju šikovnosť a komunikatívnosť predviedli Debora Javorová, Sabina Bartošová z III.A a Martina Cimprichová z III.LV. 

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Riaditeľstvo školy oznamuje všetkým záujemcom o štúdium na našej škole, že 

            DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ sa  uskutoční

            v stredu 4. februára 2015 od 8.00 - 14.00 v budove školy.

            Všetci ste srdečne vítaní!!!

             

             

          • Novoročný pozdrav

          • Milí žiaci, kolegovia, rodičia a priaznivci školy,

            dovoľte mi, aby som Vám v novom roku 2015 zaželala veľa zdravia, rodinnej pohody, pracovných i osobných úspechov. Maturantom želám veľa trpezlivosti a energie potrebnej na úspešné zvládnutie maturitnej skúšky smiley.

                                                                                                                      Mgr. Monika Nemcová

                                                                                                                      riaditeľka školy

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická, Sokolská 6, Modra
      • 033 6472577, mobil: 0915 753 008
      • Sokolská 6 900 01 Modra Slovakia
      • 162 787
      • 2020678693
      • Pracovné dni v čase 7.30 - 14.00
      • Školský internát patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. https://svosmo.edupage.org/a/o-skolskom-internate +421 33/6472580 klapka 36
      • Školská jedáleň patrí SOŠ vinársko-ovocinárskej. +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk
    • Prihlásenie

!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '411489306809433'); fbq('track', 'PageView');